Claudio Arnese

Drones zullen aantal bezoekers controleren op markt in Genk

Stilaan raken alle steden en gemeenten rond met hun plannen voor de heropstart van de markten. In Genk - de grootste markt van Limburg - zullen drones het aantal bezoekers controleren.

In Genk zijn er twee markten: eentje in het centrum op donderdag en eentje in de Vennestraat op zaterdag. De versmarkt in de Vennestraat telt sowieso minder dan 50 kramen en vindt dus vanaf zaterdag gewoon weer plaats. Maar voor de markt op donderdag moest de stad wel een oplossing zoeken, het is met zo'n 150 kramen de grootste markt van Limburg.

De stad Genk gaat nu in drie shiften werken, zodat er telkens maar 50 kramen staan.  Schepen van Economie Toon Vandeurzen (CD&V): "We zullen werken met 3 ploegen die om de week komen staan. We zullen ze op een bepaalde plek zetten zodat we ze van elkaar kunnen scheiden, in 3 zones." Wanneer een zone te veel volk trekt, kan die ook even afgesloten worden en kunnen de andere zones verder werken. Er worden ook looprichtingen aangegeven en er zal handgel zijn aan de ingang. 

En: er zullen ook drones worden ingezet om te kijken hoeveel mensen er zijn. "We gaan stewards aan de ingang laten tellen, maar we zullen ook een politiedrone in de lucht sturen om te kijken of de tellingen op de grond overeen komen met wat er in de realiteit gaande is op de markt." 

Sint-Truiden en Maaseik

En op zaterdag is er ook weer de wekelijkse markt in Sint-Truiden. Normaal staat die alleen op de Grote Markt, maar nu zal ook een deel op de Veemarkt staan. Zo kunnen ze de kramen ver genoeg uit elkaar zetten.

Vanaf morgen kun je ook naar de markt in Maaseik. Die wordt verdeeld over twee pleinen: de Markt zelf en daarnaast het Kolonel Aertsplein. En zoals op heel wat plaatsen moet iedereen in één richting over de markt wandelen.

Beringen

En in Beringen hebben ze drie wekelijkse markten: in het centrum, in Beverlo en in Paal. Alle voedsel- en bloemenkramen mogen komen. Voor de andere kramen wordt een beurtrol opgesteld, zodat zij er om de twee weken kunnen staan. De gemeente moest die keuze maken omdat naar de markten in Paal en Beringen centrum normaal meer dan 75 kramen komen, 25 teveel dus. Vanaf vrijdag is er dus weer markt in Beverlo, zondag in Paal en volgende week woensdag kan je weer naar de markt in Beringen centrum. Schepen van Lokale Economie Werner Janssen (N-VA): "We voorzien belijningen, en vragen mensen om afstand te houden. We gaan ook tellingen uitvoeren, hoewel dat zeer moeilijk is om bij te houden."

Meest gelezen