Provincie Vlaams-Brabant

Corona zorgt voor verdubbeling fietsers op fietssnelwegen in Vlaams-Brabant

Sinds de coronamaatregelen is het aantal fietsers op de Vlaams-Brabantse fietssnelwegen verdubbeld. Vooral na 4 mei, de start van de afbouw van de “lockdown” gingen nog meer mensen fietsen, vooral dan in de vroege namiddag.

Corona heeft ook een positieve kant, want we fietsen met zijn allen vaker. Sinds de coronamaatregelen is thuiswerk de norm en wordt bewegen aangeraden, en dat loont. Er zijn opvallend meer fietsers, zeker op de fietssnelwegen, dat zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor mobiliteit. “De voorbije weken registreerden we op sommige telpunten bijna een verdubbeling van het aantal fietsers.  De typische ochtend- en avondspits verdwenen van de grafiek en maakten plaats voor een fietspiek in de vroege namiddag.” 

Top 3 fietssnelwegen

Tien vaste tellers registreren de fietsbewegingen op de Vlaams-Brabantse fietssnelwegen. De sterkste stijging in het fietsverkeer was er op de Leirekensroute (F27) in Londerzeel met 30.129 getelde fietsers over de hele periode van 16 maart tot 3 mei. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van bijna 100 procent. Ook in Nossegem, op de fietssnelweg F3 tussen Leuven en Brussel, waren er 80 procent meer fietsers dan vorig jaar. Met 75 procent meer fietsers in Herent vervolledigt fietssnelweg F8 tussen Leuven en Mechelen de top 3. 

“In Vlaams-Brabant heeft de fietser duidelijk gebruik gemaakt van de lockdown om heel wat fietsroutes te verkennen” besluit gedeputeerde Tom Dehaene. “Wij hopen dat de fietsers deze routes na de coronatijd zullen blijven gebruiken, ook om naar het werk of school te fietsen.” 

Meest gelezen