Eerste deel Oosterweelverbinding vroeger dan gepland afgewerkt op E17 richting Gent

Deze ochtend is het eerste stuk van de Oosterweelverbinding afgewerkt. Het wegdek op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke heeft daar een laatste asfaltlaag gekregen. De werken waren vroeger klaar dan gepland waardoor de volgende fase ook sneller kan beginnen. 

Een aantal grote machines hebben deze ochtend de laatste asfaltlaag op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke in de richting van Gent aangelegd. Dat is een mijlpaal, want het is het eerste stukje snelweg binnen de Oosterweelverbinding dat helemaal klaar zal zijn. Het gaat om een geluidsarm wegdek. Vanaf volgende week maandag kunnen er opnieuw auto's over.

Een jaar eerder

Omdat de werken in de richting van Gent nu al klaar zijn, beginnen ze maandag al aan de werken in de rijrichting van Antwerpen. “Dat is meer dan een jaar eerder dan gepland”, zegt Annik Dirkx van bouwheer Lantis. “De werf was eigenlijk voorzien voor de zomer van 2021. Aansluitend aan deze werken zullen we ook beginnen met het plaatsen van de geluidsschermen langs de snelweg. Dat betekent dat we de E17 vernieuwd mét geluidsschermen aan het einde van dit jaar al zullen opleveren. Ook dat is meer dan een jaar eerder dan gepland.” 

Minder files?

De Oosterweelverbinding zou het fileprobleem rond Antwerpen moeten oplossen, maar dat project is natuurlijk groter dan enkel het stukje op de E17 dat aan het einde van dit jaar klaar zal zijn. “Er zijn ook nog werken op andere plaatsen op Linkeroever en Zwijndrecht. De werken op de E17 waren slechts een eerste fase. Om het effect op de files te voelen, zullen we eerst de andere werven moeten opleveren. Zo moet er ook nog gewerkt worden op Rechteroever. Of we het effect op de files zullen voelen, is dus nog wat vroeg”, aldus Dirkx. 

Meest gelezen