Antwerpse GZA-ziekenhuizen sluiten Covid-afdelingen

De ziekenhuizen van de Gasthuiszusters in Antwerpen sluiten hun Covid-afdelingen. Die beslissing komt er omdat het aantal patiënten dat besmet is met corona steeds blijft dalen. In de toekomst zal het er anders aan toe gaan in het ziekenhuis. "Een zwangere vrouw die corona heeft zal gewoon op de afdeling materniteit verblijven, maar dan wél in een isolatiekamer", vertelt Peter Peeters van GZA op Radio 2 Antwerpen.

De Gasthuiszusters hebben 3 ziekenhuizen in Antwerpen: Sint-Vincentius in Antwerpen, Sint-Augustinus in Wilrijk en Sint-Jozef in Mortsel. Sinds vorige week is er in Sint-Vincentius geen sprake meer van een Covid-afdeling. "Wij hadden op een bepaald moment nog maar 2 Covid-patiënten buiten onze intensieve zorg liggen. Dan heeft het geen zin om een hele afdeling vrij te houden", zegt clusterdirecteur Peter Peeters van GZA in Start Je Dag.  "Deze week wordt ook in Sint-Augustinus de Covid-afdeling gesloten".

Hoe gaat het vanaf nu dan wel in zijn werk? "Als er bijvoorbeeld een zwangere vrouw binnenkomt, zal zij gewoon op de materniteit worden opgenomen. Indien ze besmet blijkt met het coronavirus blijft ze op die afdeling, maar dan wél in een isolatiekamer. Zo kan ze wel met alle expertise van de vroedvrouwen worden behandeld.  De longarts zal dan naar de materniteit komen om haar te behandelen voor corona. Op elke afdeling zullen er dus aparte isolatiekamers zijn voor mensen met het coronavirus", aldus Peeters.

Heel wat ziekenhuizen hebben bij de start van de coronacrisis de afdelingen anders ingericht zodat er geen risico op besmetting was tussen 'gewone' patiënten en patiënten met corona. "Daar hoeven mensen zich geen zorgen over te maken. We blijven de nodige maatregelen aanhouden om ervoor te zorgen dat alles zo veilig als mogelijk kan verlopen zoals het dragen van beschermingsmateriaal", vertelt Peeters.

Meest gelezen