Maskot / Getty

Gent bepaalt met loting welke marktkramer er op Ledebergplein mag staan

De stad Gent gaat via een loting bepalen welk kraam er op de markt van Ledeberg mag staan. De Veiligheidsraad heeft vorige week beslist dat de markten weer open mogen, maar dat er niet meer dan 50 kramen mogen staan. Op het Ledebergplein staan er normaal 77. "Een loting is onze oplossing om de plaatsen op een eerlijke manier te verdelen", klinkt het.

“We zaten in Ledeberg met een probleem omdat we daar 77 kramen hebben”, vertelt schepen Sofie Bracke (Open VLD). “Omdat er maximaal 50 kramen op de markt mogen staan, moesten we een manier bedenken om iedereen tevreden te houden.”

Voorrang aan voedingskramen

“We gaan elke week op zondag in de eerste plaats de voorkeur geven aan voedingskramen en bloemen- en plantenkramen. Zij mogen er elke week staan. Dat gaat over 35 kramen. Die gaan we aanvullen met 15 andere kramen die via een lotingsysteem uitgekozen worden. Op die manier kan elke marktkramer eens op de markt staan. Het gaat voor alle duidelijkheid om een loting waarbij je niet elke keer opnieuw kans hebt om er wel of niet bij te staan. We geven de garantie dat elke marktkramer om de drie zondagen op de markt kan staan. We willen alles op een zo eerlijk mogelijke manier laten verlopen.”

Hinderpremie

“De marktkramers die niet op de markt kunnen staan, krijgen van ons een weigeringsattest. Met dat attest kunnen ze een hinderpremie aanvragen”, gaat Bracke nog verder. “Hopelijk kan dat het leed enigszins verzachten.” De loting gebeurt later deze week. Komende zondag staat de markt opnieuw op het Ledebergplein voor het eerst sinds twee maanden. 

kasto80

Meest gelezen