Adavino / Getty

Milieufront onderzoekt manier om regenwater van Gentse kerkdaken op te vangen: “We kunnen elke druppel gebruiken”

Het Gents Milieufront onderzoekt samen met de stad Gent en andere partners hoe ze het hemelwater van kerkdaken kunnen opvangen. Het regenwater dat op de daken valt, gaat nu rechtstreeks naar de riolering. “Maar we zouden dat water kunnen bijhouden en gebruiken om de droogte tegen te gaan”, klinkt het. 

“We willen graag onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het regenwater dat op de daken van de Gentse kerken valt op te vangen”, vertelt Steven Geirnaert van het Gents Milieufront. De stad heeft 47 kerken en het regenwater dat op die daken valt, gaat nu rechtstreeks naar de riolering. “Het zou mooi zijn als mensen in de buurt dat water kunnen hergebruiken, of dat we het water kunnen laten infiltreren in de bodem. De droogte wordt almaar extremer. We gaan elke druppel water die er valt in de toekomst zoveel mogelijk bij ons moeten houden.”

Onderzoek

“We kunnen heel veel water besparen”, gaat Geirnaert verder. “47 kerken is niet weinig én het gaat om een grote oppervlakte.” Niet alle 47 de kerken zullen gebruikt kunnen worden om het regenwater op te vangen. “De meeste kerken staan in stedelijke kernen en zijn verhard rondom of zijn beschermd gebied. Je kan niet overal zomaar een groot gat graven of een tank zetten om het water op te vangen.” Om te kijken welke kerken in aanmerking komen voor het project, doet het Gents Milieufront een onderzoek samen met de stad Gent, Ecokerk, Farys, verschillende kerkfabrieken, AquaFlanders en Join for Water. 

Heraanleg openbaar domein

“Een groot deel zal ook te maken hebben met de planning van Gent”, zegt Geirnaert nog. “Als zij besluit om openbaar domein rond een kerk opnieuw aan te leggen, is het logisch om meteen ook te bekijken hoe het water daar opgevangen kan worden. Ze doet dit nu al met de kerk van Oostakker. Daar wordt op dit moment het openbaar domein aangepakt, en de stad zorgt ervoor dat het water daar in de toekomst opgevangen kan worden.” Ook aan de Sint-Machariuskerk loopt een gelijkaardig project. 

kasto80

Meest gelezen