Radio 2

Zo bewaart deze school de verplichte afstand: "Een hoepel voor elk kind en ze gaan zelfs mee naar de wc"

De Sint-Martinusbassisschool in Lubbeek heeft een originele manier gevonden om de leerlingen afstand te laten houden. De kinderen hebben elk hun eigen hoepel die ze de hele tijd bij zich dragen. “Voorlopig is het nog leuk, maar op lange termijn is het niet vol te houden”, zegt de directrice. 

Sinds gisteren kunnen de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar van basisschool Sint-Martinus in Lubbeek weer naar school. Om de leerlingen te leren hoe ze afstand moeten houden, krijgen de kinderen van het eerste en tweede leerjaar een hoepel. Directrice Liesbeth Taveirne: “Onze turnleerkrachten hebben die hoepels gemaakt. Het is eigenlijk de bubbel voor de kinderen van het eerste en tweede leerjaar. Ze hebben die de hele tijd bij zich om zo de afstand te bewaren.” 

De hoepel gaat altijd en overal mee
Directrice Liesbeth Taveirne

De kinderen komen ’s morgens op school aan. In hun klas ligt de hoepel rond de stoel waar ze altijd zitten. Elk kind heeft ook een eigen hoepel. “Een gepersonaliseerde hoepel met een nummer en hun klasdier op”, zegt de directrice. “Als de bel dan gaat, kunnen ze naar buiten en nemen ze hun hoepel mee. Ze eten hun fruitje in de hoepel en spelen er daarna mee. Zo weten ze wat de afstand is die ze moeten bewaren.” 

Wc-bezoek

Ook als de kinderen naar het toilet moeten, gaat de hoepel mee. “Ze leggen die dan voor de deur van het toilet. Zo weten de andere kinderen dat er iemand op de wc zit. Dan wachten ze even en houden ze afstand. Als het kindje weer buiten komt, neemt het de hoepel weer op. Dan kan de volgende naar binnen, en legt de hoepel weer neer.” 

Hoe gaan ze dit later vertellen aan hun kinderen?
Directrice Liesbeth Taveirne

Voorlopig vinden de meeste kinderen de hoepel nog leuk, het is natuurlijk allemaal nog nieuw. Maar zal dat blijven duren? “Dat is niet haalbaar, en vol te houden”, zegt directrice Liesbeth Taveirne. “Ze kunnen natuurlijk ook spelen met die hoepel. En ze mogen ook andere contactloze spelletjes doen. We houden het voorlopig nog wel redelijk strikt, zodat ze goed weten 'dit is mijn afstand'. Dat zal na verloop van tijd wel versoepelen. Het is alleszins niet iets om jaren vol te houden.”

“Ik vraag me af wat de invloed op hun verdere leven zal zijn. Wij hebben nooit zoiets meegemaakt. Hoe gaan zij dat later vertellen aan hun kinderen? Dat ze destijds naar school gingen en afstand moesten houden. Dat zijn we niet gewoon”, besluit de directrice.

Radio 2

Meest gelezen