Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Jemen krijgt na oorlog, hongersnood en cholera nu ook coronavirus als bijbelse plaag over zich heen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het coronavirus zich ongehinderd en ongemerkt doorheen het armste Arabische land kan verspreiden, nu de toch al krakkemikkige medische infrastructuur zo goed als verwoest is. Ook voor het virus kwam, noemden de Verenigde Naties Jemen de "grootste humanitaire catastrofe van deze tijd". 

Officieel zijn er in Jemen in het zuiden van het Arabische Schiereiland een twintigtal doden gevallen door het coronavirus. De ziekte is opgemerkt in 9 van de 21 provincies, zowel in het door de sjiitische Houthi's gecontroleerde noorden (met de hoofdstad Sanaa) als in gebieden die door andere gewapende groepen worden gecontroleerd. 

Noch de Wereldgezondheidsorganisatie noch humanitaire organisaties weten precies hoe erg het virus verspreid is in het land, want er is gebrek aan zowat alles: van testmateriaal tot mensen die testen moeten afnemen. In veel gebieden kan dat niet of nauwelijks wegens de gevechten en de onveiligheid. De enige zekerheid is dat het virus er is dat het zich dus ongemerkt en snel kan verspreiden en dat er zeker in de zuidelijke grootstad Aden nu plots veel meer mensen sterven dan normaal het geval is. Vanuit andere delen van het land is het erg moeilijk om een beeld te vormen. In een vijfde van Jemen zijn er gewoon geen dokters of ziekenhuizen. (Lees verder onder de foto).

Deze vrouwen in een textielfabriek in de hoofdstad Sanaa maken mondmaskers.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Jemen wordt al tientallen jaren verscheurd door burgeroorlogen. Sinds 2014 hebben de sjiitische Houthi's het noorden met de hoofdstad Sanaa stevig in handen. Daartegenover staat wat internationaal als "regering" wordt omschreven, maar die bleef enkel overeind dankzij militaire aanwezigheid van buitenlandse troepen uit Saudi-Arabië, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten. Die regering trok zich terug in de zuidelijke havenstad Aden, maar is intussen ook daar de controle grotendeels kwijtgeraakt aan zuidelijke separatisten. Elders in Jemen zwaaien stammenmilities de plak en zijn terreurgroepen Al Qaeda en IS aanwezig.

Geweld, terreur, honger, cholera en nu corona

Ook zonder die oorlog was Jemen al het armste land in de Arabische wereld. Wat er was aan infrastructuur zoals scholen en ziekenhuizen is grotendeels verwoest door Saudische bombardementen. (Lees verder onder de foto).

Dit soort beelden van ondervoede kinderen in Jemen doen al jaren de ronde.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Deels door die oorlog is 80 procent van de 30 miljoen Jemenieten voor voeding afhankelijk van buitenlandse hulp. De kindersterfte is erg groot door ondervoeding en de voorbije jaren is er ook een epidemie van cholera uitgebroken. Nu komt daar dus nog het coronavirus bovenop. 

De "regering" heeft de internationale gemeenschap nu dringend om financiële steun, maar ook om medisch beschermingsmateriaal voor artsen en verplegers, testkits en ventilatoren gevraagd. Probleem is echter ook dat dat materiaal ook beschikbaar moet zijn in gebieden die door de Houthi's, de separatisten of andere groepen gecontroleerd worden, zoniet dreigt hulpmateriaal dus ook een wapen in de oorlog te worden.

Bekijk hier de journaalreportage met schrijnende beelden uit Jemen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen