Radio 2

Kapper Hilaire (89) uit Zomergem stopt ermee na 75 jaar knippen: “Die coronamaatregelen werden me te veel”

Kapper Hilaire uit Zomergem, bij Lievegem, stopt na een carrière van maar liefst 75 jaar met haar knippen. De 89-jarige kapper wilde nog graag één jaar verder werken, maar door de coronacrisis legt hij de schaar nu al opzij. “Het is te moeilijk geworden met de coronamaatregelen. Dat mondmasker en alles ontsmetten is me te veel.”

Moeilijke maatregelen

Hilaire Vereecke is 89 jaar en is al kapper sinds zijn 14e. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou doorwerken tot mijn 90 jaar. Maar ik ga er nu toch mee stoppen, acht maanden voor mijn verjaardag”, vertelt Hilaire. De coronacrisis gooide roet in zijn plannen. “Ik was zoals alle kappers verplicht om twee maanden te sluiten. Gisteren mocht ik dan opnieuw beginnen, maar ik zie het niet meer zitten. De mondmaskers ambeteren mij, ik moet alles constant ontsmetten en dat is mij een klein beetje te veel.”

De beslissing om de kappersschaar aan de kant te leggen was niet simpel. “Het is echt met pijn in het hart, ik wilde zo graag tot mijn 90ste blijven werken. Maar het moment is gekomen.” Ook de klanten van kapper Hilaire betreuren de beslissing: “Ze zouden allemaal liever hebben dat ik verder werk. Maar mijn tijd is gekomen. Ik stop ermee."

Aangedampte bril

Hilaire knipte vandaag zijn laatste klant. “Normaal moest dat met mondmasker op, maar voor mijn laatste klant heb het niet gedaan. Ik heb last van dat mondmasker. Mijn bril dampt er zelfs van aan.” De veiligheidsmaatregelen zijn ook financieel een zware klap voor kapper Hilaire.

“Ik heb alcoholgel aangekocht en plastieken schorten, maar ik verdien niet genoeg om dat allemaal te betalen”, klinkt het. Hilaire weigert het tarief voor een knipbeurt op te trekken. “Mijn klanten betalen 10 euro en dat wilde ik zo houden tot het einde. Ik doe het niet voor het geld. Ik stop nog liever met knippen, dan de prijs op te trekken.” En zo gaat Hilaire na een carrière van 75 jaar welverdiend met pensioen.

kasto80

Meest gelezen