Prinses Elisabeth bereidt zich alvast fysiek voor.
rechten foto: koninklijk paleis

Kroonprinses Elisabeth kiest na Wales voor militaire opleiding in België: waarom doet ze dat en wat houdt het in?

Prinses Elisabeth (18) gaat een jaar studeren aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. De kroonprinses maakt dit jaar haar middelbaar af in Wales, in een internationaal college waar ze de voorbije twee jaar schoolliep. Eind augustus start ze aan de KMS, en op dag twee gaat ze al meteen vier weken op initiatiekamp in Elsenborn. Een voorkeursbehandeling krijgt ze zeker niet, klinkt het.

Dat prinses Elisabeth een militaire opleiding zou volgen, is geen verrassing. Dat is traditie bij de leden van de koninklijke familie. Met haar keuze voor de KMS volgt de troonopvolger haar vader koning Filip, die heel goede herinneringen heeft aan zijn tijd daar.

Dat zei hij zelf anderhalf jaar geleden, toen hij de leerlingen toesprak, veertig jaar nadat hij er zelf aan zijn officiersopleiding begon: “Ik herinner het me intens. Ik was fier. Het was een nieuwe wereld die zich voor me opende."

Vervuld van trots stond ik daar, een nieuwe wereld ging voor mij open.

Koning Filip

De koning voegde er toen aan toe: “De ijzeren discipline, de fysieke training, de hoge academische eisen van deze school zullen jullie zwaar op de proef stellen. Het zal jullie jezelf beter leren kennen.” Meteen weten we wat dochterlief te wachten staat.

Elisabeth kiest zelf voor de ‘ijzeren discipline’

Elisabeth heeft overigens zelf gekozen voor de KMS, klinkt het. Voor Filip was het een periode waarin hij is opengebloeid na zijn moeilijke jeugd, dus hij staat ongetwijfeld achter die keuze. Wel volgt ze niet de volledige officiersopleiding, maar alleen het eerste jaar.

De voorbije twee jaar liep Elisabeth school in Wales, aan het United World College ‘Atlantic’. Ze maakte daar haar middelbare school af door een ‘Internationaal Baccalaureaat’ te volgen, als voorbereiding op universitaire studies. De voorbije twee maanden doet ze dat door de coronacrisis niet langer in Wales, wel ‘vanuit haar kot’ in Laken.

Ook haar afstudeerplechtigheid stuurt corona in de war. Normaal gezien zou die nu zaterdag zijn, in Wales, nu krijgt ze haar diploma pas begin juli, zonder plechtigheid. Ook haar examens zijn weggevallen. Ze krijgt haar diploma op basis van haar gemiddelde prestaties van de voorbije twee jaar.

Eerste prinses aan de KMS

Vanaf eind augustus volgt ze weer een jaar les in eigen land, aan de Koninklijke Militaire School. “We zijn heel tevreden en vereerd dat we de prinses mogen ontvangen,” zegt de Commandant van de KMS, generaal Lutgardis Claes. “Het doet altijd deugd te zien dat de opleiding voor de leiders van het land wordt gewaardeerd.”

Zelf is Claes momenteel de enige vrouwelijke generaal bij Defensie, en de eerste vrouw die baas is van de KMS. Elisabeth is de eerste prinses die voor de KMS kiest. “Ik vind het heel bijzonder dat de troonopvolger een vrouw is, en dat ze nu naar de KMS komt.”

Zelf startte Claes bij de eerste lichting meisjes, in 1978, overigens hetzelfde jaar dat prins Filip er begon. “Intussen zijn 21 procent van de leerlingen vrouwen, dus het is serieus geëvolueerd. En dit is nog een stap vooruit."

Ik vind het heel bijzonder dat de troonopvolger een vrouw is, en dat ze nu naar de KMS komt.

Generaal Lutgardis Claes, Commandant Koninklijke Militaire School (KMS)

Wat de opleiding aan de KMS speciaal maakt, is dat die steunt op vier pijlers, zegt generaal Claes. “Behalve de academische vorming, die elke universiteit heeft, hebben wij een sportieve, militaire en karakteriële vorming, zodat de leerlingen toekomstige leiders worden.”

In militair plunje door de modder

Die sportieve, militaire, en karakteriële vorming is overigens waar de prinses meteen wordt ingegooid, eind augustus. Ze komt aan op de eerste dag op de KMS in Brussel, en op dag twee gaat ze voor vier weken naar Elsenborn, op initiatiekamp. “Daar zal ze meteen haar burgerplunje afleggen, en haar militaire plunje aantrekken,” zegt kolonel Thierry Pirenne, die hoofd is van de basisvorming van de officieren.

“Ze zal er leren kaartlezen, schieten, op bivak gaan, dril en tactiek krijgen”, somt kolonel Pirenne op. “Zoals iedereen, een voorkeursbehandeling krijgt ze zeker niet.” Elisabeth zal dus mee door de modder kruipen zoals iedereen. “De kampen in Elsenborn zijn intensief. Niet met de bedoeling rambo’s van ze te maken. Alles is gericht op leiderschap.”

Een voorkeursbehandeling krijgt ze zeker niet. Ze zal er leren kaartlezen, schieten, op bivak gaan, dril en tactiek krijgen, zoals iedereen.

Kolonel Thierry Pirenne, Hoofd Basisopleiding Officieren KMS

Ze zal ook meedoen aan parades en plechtigheden (de eerste na het initiatiekamp, als ze haar blauwe muts krijgt), en meelopen in het Militair Défilé op 21 juli 2021, net zoals vader Filip ooit deed.

Ook na Elsenborn geldt een strak schema. Elke morgen opstaan om zes uur, les van kwart voor acht tot zes uur. Per week vijf uur sport en één vrije avond. Net als in Wales, zal Elisabeth op internaat zitten. In Wales deelde ze haar kamer, en normaal gezien zou dat in de KMS ook zijn. Alleen krijgt nu door corona ook elke eerstejaars zijn eigen kamer.

Corona heeft ook zijn impact op de lessen. “Lopen in groep zal in gespreide slagorde gebeuren,” zegt generaal Claes. “Lessen zullen we zoveel mogelijk buiten geven, en anders met mondmaskers. En de echte EHBO-training en hoe je gewonde collega’s beschermt, wordt uitgesteld.”

Opleiding van een koningin

Elisabeth kiest voor het eerste jaar van de richting ‘Sociale en Militaire Wetenschappen’. Dat is een brede vorming, klinkt het, waar ze communicatie leert, internationale betrekkingen en politiek, werken in groep, leiderschap, management.

De KMS is ooit opgericht door Leopold I, in 1834. Er is een lange geschiedenis die de twee instellingen verbindt, met een aantal staatshoofden van ons land die Elisabeth zijn voorgegaan, zoals Albert I, Leopold III, prins Karel, Filip. 

Elisabeth leert aan de KMS niet alleen de waarden van Defensie kennen, zoals eergevoel, zelfdiscipline, moed, respect voor anderen. Ooit wordt ze ook chef van Defensie. “Dan helpt het om zelf een stukje het leven van een militair beleefd te hebben,” zegt kolonel Pirenne.

Dat ze maar één jaar volgt, en niet de volledige officiersopleiding, vindt generaal Claes geen probleem. “Ik ben ervan overtuigd dat Elisabeth na één jaar de waarden van de KMS al zal meehebben, we zien de leerlingen snel evolueren als groep. Het zal voor Elisabeth als toekomstige koningin een grote meerwaarde zijn om aan te voelen wat het is om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel.”

Het zal voor Elisabeth als toekomstige koningin een grote meerwaarde zijn om aan te voelen wat het is om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel.

Generaal Lutgardis Claes, Commandant Koninklijke Militaire School (KMS)

Goede soldaat

Anders dan de andere studenten doet Elisabeth geen toelatingsexamen. Omdat ze de opleiding volgt vanuit haar functie als troonopvolger, en ook omdat ze geen diploma zal krijgen, alleen een attest dat ze het eerste jaar heeft afgelegd. En ze krijgt ook niet de vergoeding die de andere studenten krijgen, omdat ze nooit voor Defensie zal werken.

Intussen bereidt ze zich naar verluidt wel al voor op haar jaartje KMS, zowel fysiek door veel te sporten, als intellectueel. Ze is enthousiast en kijkt ernaar uit. Misschien wel aangestoken door de verhalen van vader Filip. In zijn toespraak voor de KMS had hij het over “mijn diepe dankbaarheid voor al wat ik in het leger heb geleerd, maar ook voor alles wat het leger voor mij heeft gedaan en nog altijd blijft doen.”

Dankzij beproevingen verleggen we onze eigen grenzen en wordt het karakter gevormd.

Koning Filip

Na haar jaar Brussel trekt Elisabeth wellicht opnieuw naar het buitenland, naar een universiteit daar. Door nu te kiezen voor één jaar KMS houdt ze nog alle opties open. En ontwikkelt ze zichzelf, zoals haar vader het verwoordde aan de leerling-officieren: “Dankzij beproevingen verleggen we onze eigen grenzen en wordt het karakter gevormd. Zo worden het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen versterkt – en worden moed en doorzettingsvermogen gekweekt. En dat zijn onontbeerlijke kwaliteiten van elke goede soldaat.” En misschien ook van elke goede koningin.

Bekijk de journaalreportage over de studiekeuze van prinses Elisabeth:

Videospeler inladen...

Meest gelezen