Videospeler inladen...

Dylan is niet alleen, andere kwetsbare kinderen getuigen: "Moeten met 5 ons huiswerk op één gsm maken"

De getuigenis van Dylan (13) gisteren in "Karrewiet" heeft heel wat reacties losgeweekt, maar Dylan is geen alleenstaand geval. Kwetsbare gezinnen worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Ons jeugdjournaal ging vandaag langs bij Laura en Belgiano Hamza uit Molenbeek. Zij herkenden het verhaal van Dylan meteen. "We slapen met 5 kinderen in een kamer", vertellen ze.

Uit een onderzoek van Uit De Marge vzw, het steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid, blijkt dat kinderen en jongeren in kwetsbare situaties zwaar getroffen worden tijdens deze crisis. Dylan maakte die cijfers met zijn getuigenis heel tastbaar. Maar de 13-jarige Dylan is lang niet alleen. Ook Laura en Belgiano Hamza deden hun verhaal. Zij wonen met hun 3 broers en zussen in Molenbeek.

"Voordat we hier woonden, hebben we nog bij Samusocial geslapen", vertelt Laura. "Soms konden we pas om 7 uur 's avonds bellen om te horen of er plaats was voor ons. Als dat niet zo was dan bleven we gewoon buiten. Ik ben blij dat we dit huis nu hebben."

"Maar ik ben wel heel bang dat ze ons zullen buitenzetten. We hebben de huur al drie maanden niet kunnen betalen. En ik wil zeker en vast niet opnieuw buiten slapen."

Het huis in Molenbeek is niet groot. Alle kinderen slapen in een kamer. "Papa en mama slapen in de woonkamer. Wij delen een kamer", vertelt Laura. Belgiano geeft een rondleiding. "Dat is echt heel klein. We hebben maar een bed."

Belgiano geeft een rondleiding in zijn huis in Molenbeek:

Videospeler inladen...

"We hebben maar een gsm om ons huiswerk mee te maken"

Het gezin van Belgiano en Laura heeft het niet makkelijk en door de coronacrisis is de situatie nog erger geworden. Het kleine koertje staat vol fietsen. "Normaal herstelt papa die en verkoopt hij de fietsen op de markt, maar door corona kan dat nu niet", vertelt Laura. "Eten krijgen we van de voedselbedeling en soms helpt de buurvrouw ons ook."

Net als Dylan hebben Belgiano en Laura geen laptop om hun huiswerk te maken. "We hebben een gsm en die delen we met alle kinderen", vertelt Belgiano. "Zo moeten we ons huiswerk ook maken. Dat is heel moeilijk. Het is ook heel druk in huis. Mijn kleine broer weent veel en zo kan ik me niet concentreren."

Laura: "Deze morgen ben ik vroeg opgestaan om mijn huiswerk al te maken, maar ik begrijp het niet altijd. Als ik iets wil opzoeken, moet ik dan de gsm gaan halen bij mijn broers."

Wat doen ze nu thuis? "Niet veel, er is niets te doen. Als we hier voetballen, dan zeggen de buren dat het te luid is", zegt Belgiano. "Soms huil ik een beetje in mijn hart als ik zie wat kinderen allemaal hebben." Maar de kinderen schamen zich niet over hun situatie. "Op school hebben veel kinderen het moeilijk. Als ik nu gepest word, dan word ik maar gepest. Ik vertel het nu op tv omdat ik hoop dat we zo hulp zullen krijgen."

Luister hier naar het interview met Laura en Belgiano:

Videospeler inladen...

Meest gelezen