BELGA

Limburgse ziekenhuizen vragen eerlijke verdeling van financiële steun

De 7 Limburgse ziekenhuizen vragen dat de financiële steun om de extra kosten van de coronacrisis op te vangen eerlijk wordt verdeeld.  De federale regering besliste eerder al om 1 miljard steun te geven aan de ziekenhuizen. Maar ziekenhuizen in Limburg hebben in verhouding meer coronapatiënten opgevangen en dat kost ook meer geld. 

De Limburgse ziekenhuizen zijn zwaar getroffen door het coronavirus. Daarom vragen ze dat de financiële steun niet enkel wordt verdeeld op basis van het aantal bedden per ziekenhuis, maar ook op basis van de ernst van de situatie. "Van het aantal opnames waren er veel meer coronapatiënten", zegt financieel directeur Koen De Coninck. "Bij ons was dat 40%, bij anderen rond 17%. Veel inkomstenstromen vielen weg doordat andere ingrepen en consultaties wegvielen, maar de kosten op de Covid afdeling zijn veel hoger. Daarom vragen we nu een eerlijke compensatie."

Correcte verdeelsleutel

De regering wil via een verdeelsleutel de lasten ten gevolge van de coronacrisis vergoeden. De 7 Limburgse ziekenhuizen willen nu dat het aantal hospitalisaties, het aantal patiënten op de intensive care afdelingen en het aantal beademde patiënten ook worden opgenomen in die verdeling.

Meest gelezen