Liveblog - Vlaamse bouwmeester: "Coronacrisis bewijst dat onze publieke ruimte vaak ondermaats is" 

Volgens de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck toont de coronacrisis aan dat onze openbare ruimte ondermaats is en dat veel betaalbare woningen in de kernen te slecht van kwaliteit zijn. Hij pleit ervoor om de stadskernen te vergroenen om verdicht bouwen aantrekkelijk te maken. Verder blijft het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land dalen. Premier Sophie Wilmès (MR) geeft dan weer aan dat er de komende dagen gewerkt wordt aan een oplossing voor mensen die een tweede verblijf hebben. Volg hier alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaamse Bouwmeester: "Er is nergens een correlatie tussen verdicht bouwen en COVID"

Het pleidooi van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck is bekend: stop de verkavelingen en ga voor meer verdichting. "Zestig procent van de Vlamingen woont niet in een stad of dorp, maar ergens tussenin en dat verspreid wonen veroorzaakt files", verklaart Van Broeck nog eens.

Maar wat dan met de coronacrisis en de lockdown? "Het is een misverstand dat COVID-19 sneller te krijgen zou zijn in de stad", aldus de Bouwmeester. "Op de kaarten van de coronagevallen per 1.000 inwoners zie je de kernen van dorpen en steden niet, de pieken zitten op rare plekken in de provincies. Er is nergens een correlatie tussen verdicht bouwen en COVID."

"Wat wel waar is, is dat die coronacrisis een lakmoesproef is die bewijst dat onze publieke ruimte vaak ondermaats is", gaat Van Broeck verder.  "De openbare ruimte is veel te verhard en niet groen genoeg. Veel van onze betaalbare woningen in dorpen en steden zijn ook te slecht, waar je echt zot wordt. Woonkwaliteit is simpel: dat is lockdown-compatibel wonen."

Bekijk de tussenkomst van Bouwmeester Leo Van Broeck in "De Afspraak": 

Videospeler inladen...

De cijferupdate van het Nationaal Crisiscentrum: aantal besmettingen blijft dalen

Zoals elke dag heeft het Nationaal Crisiscentrum de nieuwe coronacijfers in ons land bekendgemaakt. De cijfers hebben betrekking op maandag 18 mei. Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

  • De voorbije 24 uur zijn 50 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 7 meer dan de dag ervoor toen 43 nieuwe opnames werden gemeld. In totaal liggen er nu 1.630 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, 16 meer dan gisteren.
  • Er liggen 345 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Dat is een stijging met 3 patiënten.
  • 14.687 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, dat is een stijging van 30 in de voorbije 24 uur.
  • In de voorbije 24 uur zijn 29 nieuwe overlijdens gerapporteerd, een meer dan de dag ervoor. 21 van die overlijdens vonden plaats in het ziekenhuis, 8 in een woonzorgcentrum. In die laatste groep werd 88 procent bevestigd door een COVID-test.
  • Dat brengt het totaal op 9.108 overlijdens sinds de uitbraak van het virus in ons land. 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,2 procent thuis en 0,4 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (24 procent) als vermoede (76 procent) gevallen.
  • Er zijn op een dag tijd 232 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd, 47 minder dan gisteren. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen in ons land op 55.791.

President Trump overweegt inreisverbod vanuit Brazilië

De Amerikaanse president Donald Trump denkt na om een inreisverbod in te voeren voor mensen uit Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land wordt bijzonder hard getroffen door de corona-epidemie. "En ik wil niet dat er mensen naar hier komen en onze mensen besmetten", aldus Trump. Hij voegde daar meteen aan toe dat de Verenigde Staten Brazilië helpen om het virus aan te pakken, bijvoorbeeld door ventilatoren te sturen voor mensen met ademhalingsproblemen.

Twintigtal assisenzaken uitgesteld door corona

De crisis rond het coronavirus heeft ertoe geleid dat er ongeveer twintig assisenzaken uitgesteld moesten worden. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer gezegd.

In Brussel zijn twee zaken uitgesteld tot september en oktober. In Antwerpen gaat het om dertien zaken die pas vanaf september behandeld zullen kunnen worden. In Antwerpen was er een achterstand die men aan het afbouwen was, tot de crisis uitbrak.

In Bergen is één proces uitgesteld. Een andere zaak is op 11 mei begonnen met de nodige maatregelen rond veiligheid en hygiëne. Volgens de minister is die zaak goed verlopen. In Luik moeten vijf zaken uitgesteld worden tot het najaar.

Meer dan 28.000 overlijdens in Frankrijk, druk op ziekenhuizen neemt verder af

In Frankrijk heeft het nieuwe coronavirus al aan meer dan 28.000 mensen het leven gekost. In ziekenhuizen zijn momenteel 18.468 corona-patiënten opgenomen, waarbij er op een dag tijd 547 bedden zijn vrijgekomen. 1.894 mensen liggen in de intensieve zorg, 104 minder dan gisteren.

Het is aangetoond dat hydroxychloroquine niet werkt tegen corona. Het is ook aangetoond dat het coronavirus bij patiënten vaak een impact heeft op het hart en als je daar nog eens hydroxychloroquine op neemt, krijg je vaak nevenwerking op het hart.
Viroloog Johan Neyts

Kinderrechtencommissaris: "Armoede tast kinderrechten aan, coronacrisis zet dat op scherp"

De coronacrisis treft iedereen, maar in het bijzonder kinderen en jongeren die in armoede leven. "Armoede test sowieso de kinderrechten aan. De coronacrisis zet dat nu nog eens op scherp", stelt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.

Nog maar een beperkt aantal kinderen kunnen naar school om er weer les te volgen en hun vrijetijdsbeleving is ook erg beknot. "Alle begrip voor de coronamaatregelen en het beschermen van de volksgezondheid. Maar we zijn nu twee maanden verder en de impact op kinderen en jongeren is enorm groot. We merken dat ook in de klachten die we krijgen."

De kinderrechtencommissaris roept de bevoegde politici dan ook op om "alstublieft de noden en de behoeftes van de kinderen en jongeren centraal te zetten in de exit-strategie". Vrijens denkt onder meer aan meer leerjaren weer naar school te proberen te laten gaan voor de start van de zomer, of het heropenen van de speeltuinen.

Videospeler inladen...

Tijdelijke werkloosheid wellicht ook mogelijk voor kunstenaars

Kunstenaars en technici uit de culturele sector zullen wellicht ook aanspraak kunnen maken op tijdelijke werkloosheid. De commissie Sociale Zaken keurde daarover een wetsvoorstel goed, al is er een tweede lezing gevraagd.

Kunstenaars en technici die in 2019 vijf prestaties of tien gepresteerde werkdagen in de cultuursector kunnen aantonen, krijgen volgens het voorstel voortaan recht op tijdelijke werkloosheid. De periode loopt van 1 april 2020 tot 31 december 2020.

Antwerpenaar aangehouden voor spuwen naar medisch personeel

In Antwerpen heeft de onderzoeksrechter een 47-jarige man aangehouden die zondagavond was opgepakt in het kader van intrafamiliaal geweld, waarbij hij zelf verwondingen had opgelopen en die vervolgens in de ziekenwagen naar het medisch personeel had gespuwd. Een 54-jarige vrouw die eveneens zondagavond naar medisch personeel spuwde in het UZA werd dan weer vrijgelaten onder voorwaarden omdat ze na ontnuchtering erg veel spijt toonde.

Het parket neemt spuwincidenten en andere soortgelijke feiten extra ernstig in tijden van corona, gezien het risico op besmetting met de gevaarlijke ziekte. De man die zondagavond naar het personeel in de ambulance spuwde, riep toen zelfs naar zijn slachtoffers dat hij hoopte dat ze allemaal corona zouden krijgen en doodgaan.

Meest gelezen