Minder hinder door processierupsen dit jaar in Limburg

Er zijn heel wat eikenprocessierupsen dit jaar, maar er is ook enorm goed bestreden op heel wat publieke plaatsen, waardoor de hinder in Limburg beperkt zal zijn. De rupsen zitten nu in hun 4de stadium, en dat betekent: brandhaartjes en jeuk.

Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum ging vandaag nog eens in Lommel kijken en is heel enthousiast over de bestrijding dit jaar. "De rupsen zijn nu in het 4de stadium en het aantal brandharen gaat nu toenemen." Maar hij denkt dat de hinder beperkt gaat zijn. "De gemeenten hebben enorm hun best gedaan om de rupsen te bestrijden." De publieke plaatsen, in de buurt van huizen en speeltuinen bijvoorbeeld, zijn goed aangepakt. "Ik heb er mooie resultaten gezien: er zijn op een aantal plaatsen veel minder rupsen dan de voorbije jaren."

Er zijn op een aantal plaatsen veel minder rupsen dan de voorbije jaren.

En Natuur en Bos gaat nu in de natuurgebieden ook nog rupsennesten weghalen met een soort van grote stofzuiger, om zo de hinder voor wandelaars en fietsers te beperken. 

De rupsen komen zoals elk jaar vooral voor in Bree, Bocholt, Maaseik, Kinrooi en Lommel. Maar in Voeren duikt er ook al eens een nest op. "Ook in Nederland hebben ze wat last van de processierups", zegt Crevecoeur, "en ze steken nu toch soms al eens de grens over."

Als je de rupsen eens van dichtbij wilt spotten: wanneer het goed warm is gaan ze 's avonds en 's nachts aan de voet van de bomen eten, en dan hoor je het geknabbel. 

Meest gelezen