269 artsen in open brief: "Geen enkele medische reden om kinderen nog langer uit te sluiten van de maatschappij" 

269 artsen uit Vlaanderen en Wallonië vragen meer aandacht voor de noden van kinderen in deze coronacrisis. Het zijn voornamelijk kinderartsen die vandaag een open brief hebben getekend. "Kinderen laten terugkeren naar school is essentieel om andere effecten te voorkomen. Ze moeten zich op een normale manier kunnen ontwikkelen en moeten kunnen spelen", schrijven ze.

"Mijn lievelingsdag, na mijn verjaardag, is de dag dat ik weer naar school mag gaan." Dit zijn de zeer symbolische woorden die een meisje van 10 jaar langs haar neus weg heeft gezegd op een avond toen haar papa haar in bed stopte." Zo begint de open brief die de artsen vandaag publiceerden. Er is volgens hen geen enkele medische reden meer om kinderen thuis te houden.

"Hoewel er veel gepraat wordt over de kinderen, stellen we vast dat ze vergeten worden in de discussie over het versoepelen van de maatregelen. Het merendeel van hen zal niet naar school kunnen gaan voor september. En wat wordt er dan voorzien voor hen? Wat is het plan B?", vragen ze zich af.

"Kinderen zijn geen super-overdragers. De meerderheid van de besmette kinderen hebben het virus opgelopen nadat ze in contact geweest zijn met een volwassene die positief testte op COVID-19. Bovendien raken er maar weinig kinderen besmet en kinderen die toch besmet zijn, zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen maar een beetje ziek. Ernstige infecties zijn zeer zeldzaam en veel minder frequent dan bij influenza of bronchiolitis."

Er raken maar weinig kinderen besmet en kinderen die toch besmet zijn, zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen maar een beetje ziek.

"Onlangs zijn gevallen van het zogenaamde Kawasaki-syndroom waargenomen in gebieden waar het virus heeft gecirculeerd, maar dit treft een zeer beperkt aantal kinderen. Kinderartsen kennen deze ziekte goed, er is een behandeling en de prognose is gunstig als de diagnose vroeg wordt gesteld."

"Niemand wil dat zijn kind ziek wordt en natuurlijk is het risico op besmetting nooit volledig uit te sluiten. Maar dat kleine risico is noodzakelijk voor het welzijn van iedereen. In Denemarken heeft de heropening van scholen niet geleid tot een heropflakkering meer dan 4 weken na de hervatting. Het is dus logisch dat de kinderen de eersten moeten zijn die niet meer opgesloten worden."

Kinderen opsluiten vergroot de ongelijkheid

De pediaters vragen dat de autoriteiten een ​​sterk signaal geven en dat ze het kind centraal stellen in het debat. "Kinderen laten terugkeren naar school en naar de gemeenschap is essentieel om secundaire effecten te voorkomen. De school speelt een belangrijke sociale rol. Opsluiting vergroot de ongelijkheden en doet het risico op verwaarlozing en mishandeling stijgen. We zien ook meer slaap- en angststoornissen bijvoorbeeld. Sommige kwetsbare kinderen hebben ook geen toegang meer tot gratis eten op school."

Ook hoe de scholen er nu uitzien, baart de experts zorgen. "We pleiten voor serene en aangename omstandigheden. Overmatig beschermende maatregelen, zoals het verwijderen van speelplekken, kinderen verbieden om met elkaar te spelen of het onvermogen om een ​​kind te troosten, zijn niet gebaseerd op evidentie en kunnen leiden tot angst bij het kind, de leerkrachten en de ouders.

"Een kind moet zich op een normale manier kunnen ontwikkelen en moet normaal kunnen spelen. We vertrouwen erop dat de leerkrachten, maar ook de kinderen, creatief zijn en de juiste balans vinden tussen de noodzakelijke afstands- en hygiënemaatregelen en de harmonie van het samenleven."

Meest gelezen