120 hectare bos in Bocholt dreigt te verdwijnen voor zandontginning

Het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de zandontginning in Kaulille, deelgemeente van Bocholt, is klaar. Dat is een plan om 30 jaar lang zand te ontginnen. En om die ontginning te laten gebeuren moet ongeveer 120 hectare bos verdwijnen.

In maart vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente Bocholt zelf het uitvoeringsplan ging opmaken voor de zandontginning in Kaulille. Normaal gezien stelt Vlaanderen zo een plan op. Het gaat om een gebied waar ondermeer de terreinen van de voormalige buskruitfabriek PRB deel van uitmaken en een terrein dat in Kaulille als 'De achterste Hostie' bekend staat.  Het hele projectgebied is ongeveer 230 hectare groot. 

Het plan voor die 30 jaar durende zandontginning is nu klaar. De twee groepen die bezwaren hebben tegen de ontginning,  buurtbewoners en natuurorganisaties, hebben via een online vergadering vernomen hoe het dossier eruit ziet. 

Mobiliteitsproblemen

Voor de buurtbewoners gaat het vooral om de mobiliteit. Schepen van omgeving Leo Cardinaels (N-VA): "De buurtbewoners stellen zich vragen over de toenemende mobiliteit en ontsluiting. Bijvoorbeeld of het kanaal diep genoeg is om zand te vervoeren. Wel dat is degelijk diep genoeg, niet voor grote boten van 4000 ton, maar wel voor kleinere."

Bos verdwijnt

De natuurgroeperingen hebben dan weer bezwaar tegen de tientallen hectaren bos die verdwijnen. Daarop zegt schepen Cardinaels ondermeer dat  een deel van het gebied later herbestemd wordt als natuur, en dat de bomen die gekapt worden elders gecompenseerd worden. Voor de stukken waardevol bos is dat een compensatie van drie hectaren per gekapte hectare. 

Volgende week krijgen alle Bocholtenaren een folder in de bus met uitleg over het project. 

Meest gelezen