Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

President Macron verliest absolute meerderheid in het Franse parlement, maar toch niet helemaal

Door een revolte binnen de eigen gelederen heeft "La République En Marche", de partij van president Emmanuel Macron, geen absolute meerderheid meer in het Franse parlement. Toch heeft dat weinig gevolgen, want Macron regeert in een coalitie met kleinere centrumpartijen dus die alliantie blijft overeind.

Vandaag kondigen 17 parlementsleden van de LREM van Macron aan dat ze voortaan een eigen politieke fractie gaan vormen onder de naam "Ecologie, Démocratie, Solidarité". Dat is nog niet echt een nieuwe partij, maar wellicht zal de LREM de oproerige parlementsleden aan de deur zetten. Overigens zou de kleurrijke kandidaat-burgemeester voor Parijs Cédric Villani zich bij de nieuwe fractie aansluiten en mogelijk zouden ook enkele gewezen socialisten dat doen. Ze verwijten dat president Macron te weinig werk maakt van de strijd tegen de klimaatsverandering en de sociale ongelijkheid.

Door de revolte verliest de LREM van Macron de absolute meerderheid in de Assemblée Nationale, het lagerhuis van het Franse parlement. Een ramp is dat niet, want de regering van de "macronistische" premier Edouard Philippe regeert er in een coalitie met kleinere centrumpartijen zoals de MoDem. Die laatste heeft 46 zetels in de Assemblée en politiek verandert er dus niet zo veel. 

Wel is de zet symbolisch. Het is overigens niet de eerste keer dat "afvalligen" de LREM verlaten. Sinds de verkiezingen van 2017 is de meerderheid van de LREM in het parlement teruggevallen van 314 naar 288, net een zetel te weinig voor die absolute meerderheid. 

Verrassend is dat niet. De LREM werd opgericht rond de figuur van Macron tijdens diens verkiezing tot president in 2017. Daarmee doorbrak Macron de feitelijke tweepartijenstaat met de conservatieve UMP -nu Républicains- aan de rechterkant en de socialistische PS aan de linkerkant. De LREM trok naast gewezen leden van die twee grote partijen ook onafhankelijken aan en is dus nogal verscheiden. Logisch dat er wat teleurstellingen zijn en sommige leden ergeren zich ook aan de krachtige regeerstijl van Macron.

Meest gelezen