Netwerk tegen armoede na getuigenis Dylan: "Corona laat zien hoe snel bij veel mensen het water aan de lippen staat"

De getuigenis van Dylan (13) die in een kwetsbaar gezin leeft maakt heel veel reactie los. In ons jeugdjournaal "Karrewiet" vertelde Dylan dat hij meer geld wenst voor zijn familie, zodat ze eten zouden kunnen kopen. "Corona heeft zichtbaar gemaakt hoe veel mensen in een precaire situatie leven, en hoe snel het water hen aan de lippen staat", zegt David De Vaal, woordvoerder van Netwerk tegen Armoede.

"De getuigenis van Dylan is heel moedig, en het is frappant dat er zo veel reactie op komt", zegt De Vaal. "Maar dit is een probleem dat al veel langer bekend is, we weten hoe hoog de armoedecijfers zijn. We weten dat in veel gezinnen die in armoede leven ook kinderen leven. Kinderen die hetzelfde meemaken als Dylan."

De coronacrisis heeft het armoedeprobleem voor veel gezinnen niet enkel zichtbaarder gemaakt, maar ook vergroot. "Mensen die van een uitkering leven bijvoorbeeld, en sowieso al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij krijgen geen compensatie, omdat ze geen inkomen verliezen, terwijl hun kosten wel sterk zijn toegenomen", legt De Vaal uit.

Bekijk hieronder de getuigenis van Dylan en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We zien al meldingen vanaf de eerste dagen van de maatregelen. Door het hamstergedrag van veel mensen waren veel goedkope producten uitverkocht. Gezinnen die het moeilijk hebben kwamen daardoor direct in de problemen."

Niet genoeg hulpmaatregelen

Het beleid schiet volgens De Vaal tekort. Net zoals armoede-expert Ive Marx al zei in "De Ochtend" op Radio 1 vanmorgen, wil het Netwerk tegen Armoede dat het groeipakket, of de kinderbijslag, wordt ingezet om armoede in gezinnen met kinderen aan te pakken.

Het is mogelijk om binnen het groeipakket sociale toeslagen te krijgen. Die worden berekend op basis van de laatste belastingsbrief van de ouders.

"Er is ook een alarmbelprocedure, die het mogelijk maakt om sneller zo'n toeslag aan te vragen, maar dat kan nu pas na zes maanden. We vragen om die periode in te korten", zegt De Vaal. "Verder willen we ook dat die sociale toeslagen verhoogd worden, en dat de inkomensgrens om de hoogste toeslag te geven, verlaagd wordt, zodat meer mensen er beroep op kunnen doen."

Ook hoge huurprijzen zijn een probleem

Daarnaast zijn veel mensen met een laag inkomen aangewezen op de private huurmarkt. "Dat zijn vaak kwalitatief slechtere woningen maar met een hoge huurprijs, die een groot deel van hun budget inneemt. 

Met een huurpremie kan een belangrijke groep mensen bereikt worden om een stukje meer inkomen te geven nu het heel erg nodig is."

Dylan getuigde ook dat hij moeilijkheden had op school: de computer die hij thuis heeft werkt erg traag, daarom liep hij een achterstand op. Netwerk tegen Armoede herkent het probleem, en moedigt scholen ook aan om alle leerlingen te blijven betrekken bij het onderwijs: "We zien daar heel mooie initiatieven al van scholen, het is heel belangrijk dat ook leerlingen uit kansarme gezinnen het contact met hun klasgenootjes niet verliezen."

Beluister hier het volledige gesprek met David De Vaal uit "De Wereld Vandaag":

Getty Images

Meest gelezen