Foto: vrtnws

Stadsgidsen Mechelen popelen om weer op pad te gaan: "Nieuwe rondleiding rond epidemieën is zo goed als klaar"

Gidsen mogen nog zeker tot 30 juni geen groepen rondleiden, maar ze hebben intussen niet stilgezeten. De Koninklijke Gidsenbond van Mechelen heeft een nieuwe rondleiding uitgewerkt. "Mechelen komt terug uit haar kot" is zo goed als klaar en gaat over epidemieën die de stad vroeger al geteisterd hebben. Op de website visitmechelen.be gaan de gidsen ook weetjes en tips delen over hun eigen omgeving.

De musea mogen weer open en daar zijn de Mechelse gidsen bijzonder blij mee. Zelf moeten ze nog zeker tot 30 juni nog wachten om weer groepen rond te leiden. Ze zijn dat wel volop aan het voorbereiden: "Deze coronacrisis heeft ons toch ook een creativiteitsboost gegeven", zegt Karine De Coster, voorzitter van de Koninklijke Gidsenbond van Mechelen. "Het verwondert me hoe positief en creatief onze leden ermee om zijn gegaan." Zo wordt er alvast een nieuwe wandeling uitgestippeld: "Mechelen komt terug uit haar kot".

De maatregelen van nu zijn niet veel anders dan die van vroeger: er waren ordonnanties, quarantaine, vogelbekmaskers en de belleman kwam rond.

Karine De Coster - stadsgids

Dus van zodra de gidsen weer "uit hun kot" mogen, zullen ze op pad gaan: "Mechelen is niet gespaard gebleven van de pest, van de cholera", vertelt Karine. "Het is helaas van alle tijden. En de maatregelen waren ook niet heel anders dan nu. Er waren ook ordonnanties, de belleman ging rond om te zeggen wat mocht en wat niet, mensen die ziek waren moesten in quarantaine en de chirurgijnen droegen van die vogelbekmaskers."

Gaslantaarns en zonnewijzers

Voor wie nu Mechelen al wil ontdekken, hebben de gidsen ook tips en weetjes verzameld over hun eigen buurt: "Zo zijn er nog twee gaslantaarns in Mechelen, zonnewijzers op plaatsen waar je het niet zou verwachten en pareltjes van muurschilderingen. Allemaal plekken die je misschien geregeld passeert, maar nog niet opgemerkt hebt." Die tips zullen op korte termijn verschijnen op de website visitmechelen.be.

Meest gelezen