Videospeler inladen...

Trump zegt dat hij elke dag hydroxychloroquine neemt om zich te beschermen tegen het coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij elke dag hydroxychloroquine neemt om zich te beschermen tegen het coronavirus. Het antimalariamiddel wordt genoemd als mogelijk medicijn tegen het coronavirus, maar uit onderzoek is nog niet gebleken of het middel wel werkt, en al helemaal niet preventief. Wetenschappers waarschuwden wel al voor de gevaarlijke bijwerkingen, vooral op het hart. Het Antigifcentrum is niet opgezet met de uitspraken van Trump en waarschuwt voor de gevaren ervan.

"Een geschenk uit de hemel", zo noemde Donald Trump hydroxychloroquine eerder. De Amerikaanse president prijst het middel al weken aan als oplossing voor COVID-19-patiënten, zelfs al blijkt dat het mogelijk ernstige bijwerkingen kan veroorzaken bij patiënten. 

"Een paar weken geleden ben ik het beginnen te nemen", liet Trump zich tussen neus en lippen ontvallen tijdens een ontmoeting met zakenlui in het Witte Huis, waar ook Amerikaanse media bij aanwezig waren. Later in het gesprek preciseerde Trump dat hij elke dag een pil zou nemen. "Ik neem het medicijn nu al anderhalve week en ik ben hier nog steeds."

"Goede verhalen"

Op de vraag waarom hij hydroxychloroquine neemt, antwoordde Trump: "Ik neem het omdat ik er heel goede verhalen over hoor." Volgens Trump zouden ook veel eerstelijns zorgmedewerkers en artsen het middel nemen.

De president zei dat hij open wil zijn tegenover het Amerikaanse volk en verzekerde de aanwezigen dat het medicijn geen negatieve effecten zal veroorzaken. Trump neemt de medicatie in overleg met de arts van het Witte Huis, nadat hij zelf voorgesteld zou hebben om het te beginnen nemen. Trump neemt ook zink in, zei hij.

Maar, "op een dag zal ik ermee stoppen", zei Trump nog. Hij benadrukte ook dat hij geen coronasymptomen heeft en heel vaak wordt getest op het virus, omdat zijn entourage dat wil, omdat hij nu eenmaal president is.

Wat is hydroxychloroquine?

Hydroxychloroquine is een populair (want goedkoop) medicijn dat al sinds de jaren 30 wordt gebruikt om uiteenlopende aandoeningen als malaria, lupus en reuma te behandelen. 

Het middel kan zware bijwerkingen hebben en onder meer het hart overbelasten. En dat is het probleem bij de behandeling van Covid-19-patiënten: hun hart wordt al belast, en kan vaak geen extra belasting meer verdragen.

Dat is ook de reden waarom de FDA, de Amerikaanse voedsel- en medicijnenregulator, het gebruik van het middel alleen toestaat in het kader van klinisch onderzoek of binnen de context van het ziekenhuis, in noodgevallen. Op eigen initiatief preventief gebruiken, zoals Trump doet, valt daar dus niet onder.

In België wordt het middel ook getest, maar het FAGG waarschuwt voor ernstige bijwerkingen.

Man overleden

Wat er kan gebeuren als je een bepaald middel zonder verdere uitleg promoot bij het brede publiek, bleek eind vorige maand in de Amerikaanse staat Arizona. Daar stierf een man nadat hij en zijn vrouw chloroquinefosfaat hadden ingenomen. 

Dat middel had het paar vroeger gekocht om parasieten te bestrijden bij hun vissen. De twee namen het middel in omdat ze dachten dat het hetzelfde middel was waarover Trump het altijd had. De man overleefde het niet, de vrouw kon het na een verblijf op intensieve zorg nog navertellen.

Het zijn geen snoepjes

Dominique Vandijck, Antigifcentrum

Bij het Antigifcentrum zijn ze niet opgezet met de uitspraken van Trump. Dat de president van de Verenigde Staten dergelijke uitspraken doet, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de volksgezondheid, zegt Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum. 

Vandijck ziet dat mensen vaak dergelijke gevaarlijke adviezen opvolgen. Bij het Antigifcentrum zien ze dat mensen allerlei producten gaan bestellen nadat ze er op tv iets over gezien hebben of er ergens iets over gelezen hebben. 

"Mensen gaan die producten dan gebruiken, maar zijn vaak niet op de hoogte van de interacties van die producten met de geneesmiddelen die ze al innemen en daar schuilt een groot gevaar in", waarschuwt Vandijck.

Hij adviseert dan ook nadrukkelijk om altijd het advies van de huisarts, behandelende geneesheer of apotheker in te winnen voor je gaat experimenteren met producten, "want het zijn geen snoepjes".

Luister hier naar een gesprek met Dominique Vandijck van het Antigifcentrum in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Tegenzet?

Amerikacorrespondent Björn Soenens stelt zich ook vragen bij de opmerkelijke uitspraak van Trump. "Ieders mond viel open toen Trump zei dat hij het middel preventief neemt", terwijl het eerder als therapie getest werd, bij patiënten die al besmet waren met het coronavirus. 

Soenens merkt op dat twee studies in New York hebben aangetoond dat het middel niet werkt en dat er meer patiënten, waarbij het getest werd, zijn overleden dan genezen. Maar Trump doet die studies af als weinig wetenschappelijk en merkt op dat de patiënten waarbij het getest werd, al heel erg ziek waren. 

Soenens vraagt zich ook af of we Trump mogen geloven als hij zegt dat hij het middel zelf neemt. "Deed hij deze uitspraak niet uit retorische overwegingen? Want in de persbriefing ging het daarvoor over viroloog en klokkenluider Rick Bright, die ontslagen werd uit het biomedische instituut van de federale overheid omdat hij geweigerd had hydroxychloroquine te promoten.”

Volgens Soenens kan de opvallende uitspraak van Trump, dat hij zelf het middel neemt, wel eens een tegenzet zijn tegen criticaster Bright.

Videospeler inladen...

Meest gelezen