SPORTfotos.be

Twintig voetbalclubs beginnen opnieuw met trainingen in Vlaams-Brabant:" Balgevoel aanscherpen"

Sinds maandag mogen voetbalclubs weer jeugdtrainingen organiseren. Het gaat om baloefeningen en conditietraining zonder fysiek contact. De spelers kunnen niet douchen en ouders zijn niet toegelaten. 

In onze provincie zullen een twintigtal voetbalclubs opnieuw beginnen met trainingen voor jeugdspelers.  Dat mag sinds deze week met veel veiligheidsvoorschriften en maatregelen zoals niet douchen en geen wedstrijdjes spelen. Steven Dejaegere van Voetbal Vlaanderen kreeg tot nu uit Vlaams-Brabant veel positieve antwoorden en denkt dat er nog clubs zullen volgen: "We kregen al positieve reacties van Lubbeek, Galmaarden, maar ook van Boka united en Juve Mollem en op interprovinciaal niveau van onder meer Tempo Overijse en Pepingen-Halle, maar ook van meisjesploeg RWDM girls. Ik denk dat een paar goede voorbeelden aanstekelijk zullen werken en dat er dan nog volgen. Wij bieden ondersteuning en gaan ook ter plaatse om te helpen. Er zijn ook clubs die niet heropstarten  omdat bijvoorbeeld hun velden net zijn ingezaaid.  Je moet ook voldoende plaats hebben en goed afspreken met je gemeente of stad."

Sommigen jongeren hebben twee maanden niet gevoetbald en dat merk je ook, gelukkig kunnen we nu opnieuw trainen

Frank Vandenborre, voorzitter Boka United Dilbeek

Eén club is alvast deze week herbegonnen met trainingen, Boka United in Dilbeek. Voorzitter Frank Vandenborre vindt het belangrijk dat de jongens elkaar terug zien: "Ouders en jongeren snakken naar weer naar buiten komen, voetballen met de vrienden, en daar draait het toch vooral om. Maar zeker ook zo belangrijk is het balgevoel wat aanscherpen. Sommigen hebben twee maanden niet gevoetbald en dat was wel te merken. De beleving is wel anders, zo mogen ouders niet op het terrein of complex komen. Sommige blijven dan in de auto zitten en kijken dan van daaruit." Opvallend bij Boka is dat ook niet aangesloten leden kunnen meetrainen. Ze moet dan wel eerst reserveren met een e-mail.

Ouders niet toegelaten

De meeste voetbalclubs beginnen pas maandag opnieuw met trainingen. En dat wordt een hele aanpassing voor spelers en ouders zegt Alan Pauwels van Tempo Overijse: "We kregen al snel de vraag van ouders of wij ook gingen herbeginnen. Niet vergeten dat ouders lidgeld betalen en dat we al twee maanden stil liggen, alle begrip dus. We kregen een akkoord van de gemeente, daar waren we heel blij mee. We hebben dankzij de gemeente ook de luxe om over 2 kunstgrasvelden en een gewoon grasveld te beschikken. Daarnaast waren de trainers meteen enthousiast en hebben 200 jeugdspelers zich ingeschreven. We zorgen altijd voor coronacoördinatoren ter plaats met mondmasker, zij volgen alles op. Zo mogen ouders niet op het complex komen en moet de ingang autovrij zijn. Per groepje van 20 kinderen zorgen we voor twee trainers. Dat gaan we nog de hele maand juni doen." 

Meest gelezen