Vakbonden krijgen duizenden extra leden door coronacrisis

Sinds de coronacrisis haar gevolgen op sociaal-economisch vlak laat voelen, hebben de grootste vakbonden in Limburg er enkele duizenden leden bijgekregen. Die rekenen enerzijds op dienstverlening en anderzijds op steun in de mogelijk moeilijke periode die eraan komt.

Bij ABVV-Limburg telden ze tot nu toe 1.300 nieuwe leden, bij ACV-Limburg zijn het er bijna 3.000. De vakbonden geven toe dat heel wat van die nieuwe leden in de tijdelijke werkloosheid zijn beland en via de bond vlotter hun uitkering hopen te krijgen. Zo heeft het ABVV in Limburg al van 23.000 tijdelijk werklozen de uitkering betaald. 

Allerlei vragen

Maar nieuwe leden komen ook bij de vakbond terecht voor allerlei diensten en in de hoop antwoord te krijgen op heel wat vragen. "Je kunt je niet voorstellen met welke vragen werknemers zoal zitten momenteel", legt voorzitter Jean Vranken van ACV-Limburg uit. "We krijgen hier mensen die bijvoorbeeld voor vier werkgevers werken, op één plaats werkloos worden en zich afvragen hoe dat dan moet met hun uitkering. Of die een flexi-job hebben en werkloos worden. En er zijn heel wat werkgevers die erg bezorgd zijn om hun personeel, maar er komen hier ook personeelsleden aankloppen van bedrijven die herstarten zonder de regels of voorschriften goed te volgen. Daarnaast zijn mensen ook ongerust voor de toekomst en zijn ze ervan overtuigd dat het belangrijk is dat er collectief onderhandeld kan worden."

Meest gelezen