Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Van wie is de Mount Everest? Twitteroorlog tussen Nepalese David en Chinese Goliath

Tussen het kleine en arme land Nepal en het grote China is een mediaoorlog uitgebroken met als inzet de hoogste berg ter wereld. De Nepalezen pikken het niet dat de Chinese staatszender in een tweet de Mount Everest heeft geclaimd. De berg zou op de grens liggen en is toeristisch, maar ook propagandistisch erg belangrijk. 

De heisa brak op 2 mei uit toen de Chinese staatsomroep CGTN (China Global Television Network) een tweet met mooie foto's van de Mount Everest publiceerde, zei collega Veerle De Vos vanmiddag in "Nieuwe feiten" op Radio 1.  Die tweet is intussen aangepast zoals u op de linkse pagina hieronder kunt zien. Blijkbaar is men in Peking wat geschrokken over de woedende reacties in Nepal en India. 

Wat is het probleem: in de oorspronkelijke tekst stond vermeld dat de Everest "in de Chinese autonome regio Tibet" ligt, terwijl die in feite op de grens met Nepal ligt. Meteen stak onder #backoffchina een woedende Twitterstorm op van geschoffeerde Nepalezen, die niet enkel vinden dat de berg op de grens ligt, maar bovendien zelfs helemaal in Nepal. Nogal wat Indiase twitteraars -altijd klaar om China een peer te stoven in de Himalaya- sprongen "en masse" op de Nepalese kar en vergaten evenwel dat India en Nepal ook wel wat grensgeschillen hebben, maar dat doet er nu niet toe en de aanpassing door China is "too little too late", het kwaad is geschied.

Nochtans had de Chinese communistische leider Mao Zedong in 1960 een compromis voorgesteld, waarbij Nepal en China elk een kant van de Everest zouden delen. Het plan om de Everest te herdopen tot "Chinees-Nepalese Vriendschap" is echter nooit van de grond gekomen, zegt ze.

En van wie is die berg nu?

Iedereen weet natuurlijk dat het niet zomaar om een verspreking of "verschrijving" van de Chinezen gaat. China claimt wel meer gebied, zoals bij het eilandenconflict met Japan in de Oost-Chinese Zee en de heisa over rotsen en atollen in de Zuid-Chinese Zee, waar Peking op ramkoers ligt met onder meer Vietnam, de Filipijnen en in mindere mate Maleisië en Indonesië.

Officieel ligt de Everest op de grens tussen Nepal en het door het Chinese leger gecontroleerde 'autonome gebied' Tibet

Ook in de Himalaya-bergketen wil China zijn invloed laten gelden met grensconflicten met Nepal, India, Bhutan en andere staten tot gevolg. Geregeld beloeren Chinese en Indiase grenswachten er elkaar en Peking eist ook een groot deel van de noordoostelijke Indiase deelstaat Arunachal Pradesh op. 

Officieel ligt de Everest op de grens tussen Nepal en het door China gecontroleerde gebied Tibet. Dat laatste wordt sinds 1950 door het Chinese leger gecontroleerd en is officieel een "autonome regio". In de praktijk wordt veel Tibetaanse cultuur vernietigd en zijn er bijna evenveel Chinezen ingeweken als er Tibetanen zijn. Sinds 1960 geldt een afspraak dat de Everest op de grens met Nepal ligt, al blijft dat land de volledige berg opeisen. 

Everest is uiteraard een naam die Britse landmeters aan de hoogste berg ter wereld gegeven hebben. In Nepal heet die "Sagarmatha" (of Top van de Hemel), in het Tibetaans "Chomolungma" (Moedergodin van de Bergen of van de Hemel).  Voor de omwonende hindoes, boeddhisten en bön (traditionele religie in Tibet) heeft de Everest net als andere bergen een spirituele betekenis. Van wie is die berg dan? Van de goden wellicht.

Beluister het interview met buitenlandjournalist Veerle De Vos in "Nieuwe feiten":

Meest gelezen