Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump stelt Wereldgezondheidsorganisatie ultimatum, anders stapt de VS er mogelijk uit

In een brief aan de WHO eist president Donald Trump dat die organisatie de afhankelijkheid van China binnen de 30 dagen moet stoppen. Anders zal hij de bijdragen van de VS aan de WHO permanent stopzetten en zou de VS zelfs uit de organisatie kunnen stappen. Europa volgt Trump echter niet in deze zaak.

VS-president Trump heeft al langer een probleem met de Wereldgezondheidsorganisatie. Eerder had hij de Amerikaanse bijdragen opgeschort, maar dat was tijdelijk. In een brief dreigt hij nu met permanente maatregelen zoals het gewoon schrappen van bijdragen en zelfs met een mogelijke terugtrekking van de VS -de grootste donor- uit de WHO en dat op een ogenblik dat de wereld een van de grootste epidemieën van de voorbije eeuw meemaakt.

Ik kan niet toelaten dat Amerikaans belastinggeld een organisatie blijft financieren die nu duidelijk niet in het belang van Amerika werkt

VS-president Donald Trump

In de brief verwijt Trump de top van de WHO dat die te veel aan het handje loopt van China en dat het dat land geholpen heeft om de uitbraak van de epidemie te verdoezelen. Dat is niet nieuw, maar in de brief dreigt Trump er ook mee dat de opschorting van de Amerikaanse betalingen aan de WHO permanent kan worden en de VS zelfs uit de organisatie zou kunnen stappen als er "binnen de 30 dagen geen substantiële veranderingen aan het beleid van de WHO komen". Wat die veranderingen dan concreet moeten zijn, staat er echter niet in. 

De Europese Unie blijft intussen achter de WHO staan, ook al heeft Europa eerder bedenkingen geuit bij de werking ervan in de recente crisis. "Het is nu het moment om solidariteit te tonen, niet om met de vinger te wijzen of multilaterale samenwerking te ondermijnen", zo reageerde Virginie Battu, de woordvoerster van de Europese Commissie. 

China zelf zegt dat de VS het eigen falen in de coronacrisis wil afwimpelen op iemand anders. Ook Rusland steunt de WHO. Die organisatie heeft zelf nog niet gereageerd op de brief. 

Vertrek VS zou groot gat slaan in de WHO

Het mag een drastische stap zijn, maar van president Trump weten we dat hij het vaak meent en het niet hoog op heeft met internationale organisaties. Eerder stapte Trump ook al uit een vrijhandelszone rond de Stille Oceaan, uit het klimaatakkoord van Parijs, uit de nucleaire deal met Iran en nadien het NAFTA-handelsakkoord met Canada en Mexico, al gaat dat nu onder een andere naam min of meer door. 

Het gaat dus wellicht niet om loze bedreigingen in een poging om de WHO te hervormen, maar mogelijk wil president Trump inderdaad gewoon die organisatie laten vallen.

Dat zou een groot gat slaan in de financiële slagkracht van de WHO net nu er een grote pandemie woedt. De VS levert ongeveer een vijfde van het budget van de WHO in verplichte en vrijwillige bijdragen. Dat is niet in een handomdraai op te vangen door andere lidstaten en donoren, al heeft China gisteren twee miljard dollar extra beloofd. 

Misschien nog erger is dat de VS ook op dit vlak een leidende rol op internationaal niveau zou laten vallen en dat China hier het vacuüm wil opvullen en zo wereldwijd aan invloed wil winnen, iets wat het ook in andere organisaties zoals het IMF en de Wereldhandelsorganisatie probeert. Voor andere democratieën dan de VS zou het geen goede zaak zijn, mocht het autoritaire regime in Peking gebruikmaken van het gebrek aan Amerikaans leiderschap in een poging om zijn eigen invloed te verhogen.

Meest gelezen