Videospeler inladen...

Waar blijven die beloofde mondmaskers en filters van de overheid nu eigenlijk?

Heeft u al een mondmasker in de bus gekregen? Er zouden er van de federale overheid moeten komen, maar ook de gemeenten hebben er besteld. En er zijn ook filters voor zelfgemaakte mondmaskers op komst. Hoe zit het daar nu mee en op wie moeten we nu rekenen om die te leveren?

"Een mondmasker voor elke burger", dat was vorige maand de belofte van onze federale overheid. Daar zijn er tot nu toe 1 miljoen van aangekomen, de rest zou ten laatste komende zondag arriveren, zo zei bevoegd minister van Defensie Philippe Goffin (MR) vorige vrijdag. In afwachting beslisten heel wat gemeenten om zelf mondmaskers te bestellen voor hun burgers.

Daarbovenop zou elke burger ook gratis twee filters krijgen, die zouden moeten dienen voor in de zelfgemaakte mondmaskers. Daarvoor staat dan weer minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in. Zijn kabinet liet gisteren weten dat er de afgelopen weken al zo'n 12 miljoen van die filters zijn verspreid naar de provincies. Vrijdag zouden er nog eens 6 miljoen volgen. Dan zijn dus 18 miljoen van de verwachte 22 miljoen filters gearriveerd.

Ik vermoed dat iedereen in de loop van juni toch echt wel alles moet hebben gekregen

Nathalie Debast, VVSG

Maar nog steeds hebben nog niet zoveel mensen een mondmasker of filter in de bus gekregen. Op wie of wat wachten we nu nog? Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat burgers maar op één ding moeten letten: de communicatie van hun eigen gemeente.

"We weten dat gemeenten instaan voor de verdeling van de mondmaskers die ze zelf hebben besteld en ook voor de filters van de federale overheid. Maar wanneer ze die verdelen en hoe ze dat doen, dat verschilt van gemeente tot gemeente. Mensen baseren zich dus het best op de communicatie van hun eigen gemeente. Als ze vinden dat het wat lang duurt, moeten ze weten dat ook een sjaal of bandana goed kan zijn."

Bekijk hieronder de journaalreportage (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Had niet sneller gekund"

Een deel van de mondmaskers en filters is wel al verdeeld, maar lang niet overal. De laatste levering van de filters is gepland voor 29 mei, tegen dan zouden hopelijk ook alle gespreide leveringen van mondmaskers binnen moeten zijn bij de gemeenten. "Ik vermoed dat iedereen in de loop van juni toch echt wel alles moet hebben gekregen."

Beluister hier het gesprek met Nathalie Debast in "De ochtend" op Radio 1:

Radio 2

Is dat niet erg laat? Hallo, minister Geens? "De volledige versoepeling zal er - hout vasthouden - pas zijn op 8 juni", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn met die mondmaskers begonnen op 15 april: in die tussenperiode aan elke Belg één of meerdere mondmaskers bezorgen en hem de kans geven om chirurgische mondmaskers te kopen in de groothandel, dat vind ik op zich nog niet zo slecht."

"Ik denk niet dat het sneller had kunnen gaan", meent hij, "tenzij we eraan hadden kunnen beginnen vanaf half maart." 

Eén marsorder

Zegt hij daarmee dat er dan te laat beslissingen zijn genomen over de mondmaskers? Geens gaat daar liever niet op in. "We hebben altijd geweten dat mondmaskers niet de primaire bescherming waren tegen deze epidemie, maar ook dat ze sterke aanvullende bescherming bieden als er niet voldoende afstand kan worden gehouden. Daarom hebben we ze verplicht gesteld op de metro (en bussen, trams en treinen, red.) of op scholen met kinderen ouder dan 12 jaar."

Ik had maar één marsorder: zodra ervoor moest worden gezorgd, heb ik ervoor gezorgd

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Hij wijst erop dat de experten ervoor hebben geopteerd om daar niet het accent op te leggen, zolang de maatregelen niet werden versoepeld. "Ik leg mij daarbij neer. Ik had maar één marsorder: zodra ervoor moest worden gezorgd, heb ik ervoor gezorgd." 

En dat is geen steek naar de experten, voegt hij daaraan toe. "Wij werken heel goed samen. Ik ben niet geïnteresseerd in die polemieken."

Beluister hier het gesprek met Koen Geens in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen