Pixabay

Groepswandelen en -fietsen op aanvraag in Sint-Martens-Latem: "We willen vermijden dat massatoerisme terrorisme wordt"

Wandel- en fietsgroepen van meer dan 50 personen moeten toestemming vragen aan Sint-Martens-Latem om door de gemeente te trekken. Groepen motorrijders en oldtimers moeten al vanaf 5 voertuigen een aanvraag indienen. Dat moet 2 maanden op voorhand gebeuren. 

De gemeente Sint-Martens-Latem heeft een nieuw "Reglement Doortochten" goedgekeurd. Daarin staat dat je een aanvraag moet indienen als je wil wandelen of fietsen met een grote groep. Ook als je een motortocht wil maken met meerdere vrienden is een officiële aanvraag nodig.

Het reglement is, volgens de gemeente, nodig om het groen te beschermen en de overlast te beperken. "Sommige van die groepen komen nu met elkaar in conflict. De inwoners klagen ook over geluidshinder. Dat is natuurlijk niet de bedoeling", vertelt burgemeester Agnes Lannoo. "Doortochten mogen op zich wel nog maar we gaan de aanvragen bespreken met de organisatoren."

Onze inwoners klagen over te veel lawaai, dat kan niet meer

Burgemeester Agnes Lannoo (Welzijn) van Sint-Martens-Latem

Reglement

In het nieuwe reglement staan 2 belangrijke punten. "Enerzijds gaat het over niet-gemotoriseerde voertuigen: wandelaars, fietsers en mountainbikers. Als zij met meer dan 50 zijn, moeten ze een aanvraag indienen. Dan kunnen we afspreken door welke straten ze mogen gaan zodat het veilig blijft voor iedereen", legt de burgemeester uit. Ook motorvoertuigen mogen niet zomaar door de gemeente: "Motors, brommers en auto's moeten, als ze georganiseerd door de gemeente willen rijden, een aanvraag indienen vanaf 5 voertuigen."

Op zondag stil

Van maandag tot en met zaterdag kan het nog allemaal, mits de juiste afspraken. Maar zondag is heilig, dat is de enige dag dat het overal stil moet zijn. "Die dag zijn doortochten met brommers en auto's verboden. Maar ook onze inwoners moeten stil zijn dan, ze mogen geen gras afrijden en met een blazer bladeren wegdoen. De rust is er voor iedereen."

Je kan onze gemeente niet vergelijken met Venetië, maar te veel toeristen kunnen de rust verstoren 

Burgemeester Agnes Lannoo (Welzijn) van Sint-Martens-Latem

Geen Venetië, maar toch

"Ik ga onze gemeente niet vergelijken met Venetië, maar massatoerisme kan uiteindelijk terrorisme worden. Het moet leefbaar blijven voor iedereen, ook voor de mensen die graag rustig komen wandelen of fietsen. Op deze manier kan het veilig en kunnen we goede afspraken maken met de aanvragers."

De burgemeester benadrukt nog dat dit niks te maken heeft met de huidige coronacrisis: "We zijn al 2 jaar aan het broeden op zo'n reglement. Vooral in bepaalde weekends worden we overspoeld door die doortochten, en inwoners klagen dan dat er te veel lawaai is voor hun deur. Daar willen we met dit reglement iets aan doen", zegt burgemeester Agnes Lannoo. Organisatoren moeten een doortocht ten laatste 2 maanden op voorhand aanvragen via een digitaal aanvraagformulier aan de gemeente.

Rompslomp

"Twee maanden op voorhand een aanvraag indienen is toch wel wat overdreven", zegt wandelaar Gilbert. "Vroeger organiseerde ik zelf wielerritten in groep. Ik denk niet dat de organisatoren nu content zullen zijn. Er komt opnieuw heel wat administratie bij kijken." Andere passanten hebben wel begrip voor de beslissing. 

"De Leie lokt veel volk, soms te veel"

“Het kan hier inderdaad heel druk zijn in het weekend. Ik begrijp goed dat het overlast kan veroorzaken voor mensen die hier wonen”, zegt Johan die in Sint-Martens-Latem komt fietsen. “Op zaterdag en zondag, zeker bij mooi weer, komen hier veel mensen uit Gent wandelen en fietsen langs de Leie. Daarna blijven ze hier nog iets eten of drinken. Ik denk dat het een goed idee is om mensen te spreiden. Oudere mensen die al met pensioen zijn, kunnen bijvoorbeeld misschien beter in de week komen.” Johan denkt wel dat fietsers en wandelaars creatief zullen zijn om de regel te omzeilen. "Je kan de grote groep tijdelijk opdelen in kleinere groepjes in Latem." 

Er is in deze coronatijden extra wandel- en fietsverkeer 

Jogger Niels

Extra coronawandelaars

Ook jogger Niels denkt dat een vlottere organisatie voor iedereen een goede zaak is. "Er zijn sowieso al erg veel toeristen. Ik vind het geen slecht idee. Er is, zeker in deze coronatijden, veel passage”, vertelt Niels die in de gemeente aan het joggen is. "Dat hoeft geen probleem te zijn maar een beetje organisatie kan geen kwaad."

kasto80

Meest gelezen