Getty Images

Antwerps Conservatorium: "Een fluit is gevaarlijker voor corona dan een trompet"

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bereidt zich voor op de praktijkexamens met instrument. Dat blijkt in tijden van corona allesbehalve eenvoudig. "Voor de kwetsbare ivoren pianotoetsen moesten we zelfs een speciaal ontsmettingsmiddel zoeken", zegt Koen Kessels van het conservatorium op Radio 2 Antwerpen.

"Voorlopig verliep alle contact tussen docent en student online vanop afstand. Maar we hebben oplossingen gezocht om ondanks de coronamaatregelen de examens met instrument live te laten doorgaan", zegt Koen Kessels, de voorzitter van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. "Tijdens de praktijkexamens zal enkel de jury aanwezig zijn in de grote Blauwe Zaal van deSingel. Dat zal heel vreemd aanvoelen. We zitten als juryleden ook verspreid van elkaar en dat op zo'n 60 meter van het podium. Familie en vrienden mogen dit jaar helaas niet aanwezig zijn. De studenten krijgen wel een video-opname van hun examen mee naar huis. We gaan ook alle deuren van de concertzaal openzetten voor een maximale verluchting", aldus Kessels in "Start Je Dag".

Studies tonen aan dat een dwarsfluit speeksel verder verspreidt dan een klarinet of fagot
Koen Kessels

Ivoren pianotoetsen ontsmetten

De meeste studenten brengen op het examen hun eigen instrument mee maar dat geldt uiteraard niet voor piano's. "Wie op onze concertpiano's examen doet, moet eerst zijn handen grondig desinfecteren. Net zoals in een ziekenhuis. We hebben ook nog oude piano's met kwetsbare ivoren toetsen. Daarom hebben we een natuurlijk ontsmettingsmiddel gezocht. Studenten moeten voor en na hun optreden het klavier zelf afkuisen met een zachte doek met dat middel. Zorgzaamheid is geboden", zegt Kessels. "Voor de pauken met hun kwetsbare natuurlijke vellen weten we trouwens nog altijd niet hoe we de ontsmetting zullen aanpakken"

We hebben speciale schilden ontwikkeld uit plexiglas die in U-vorm rond de muzikant staan

Koen Kessels

Ander verhaal voor elk instrument

Maar niet alleen de piano's hebben een aparte behandeling nodig. "In Wenen, Munchen, Leipzig en Japan onderzoeken researchteams hoe instrumenten lucht en speeksel verspreiden en wat dat betekent voor corona", zegt Kessels. "Wij volgen die bevindingen op de voet en dat blijkt voor elk instrument een ander verhaal. Een dwarsfluit zou de aerosol van de muzikant 60 cm tot zelfs 6 meter ver kunnen verspreiden.  Bij een klarinet en fagot is dat beperkter. Bij koperblazers zoals de trompet of trombone nog minder."

Beschermingsschild in U-vorm

Het Antwerpse conservatorium heeft alvast speciale beschermingsschilden ontwikkeld. "Het gaat om een grote U-vormige constructie uit plexiglas die rond de muzikant staat. Er is ook zacht materiaal gebruikt want we willen de akoestiek uiteraard niet volledig dempen. Die schilden willen we vooral inzetten bij de één-op-éénsessies tussen docent en student, niet voor de praktijkexamens in de grote zaal", besluit Kessels op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen