Verantwoordelijken voor fipronilcrisis veroordeeld: "Chickfriend wist dat ze fipronil verkochten"

In Nederland zullen twee bedrijven die een anti-luizenmiddel maken voor kippen zware schadevergoedingen moeten betalen aan meer dan honderd pluimveehouders. In 2017 bleek dat er in de producten van de twee bedrijven de verboden stof "fipronil" zat. Daardoor moesten zowel in Nederland als in België miljoenen eieren worden vernietigd en moesten miljoenen kippen preventief worden geslacht. Volgens de rechter is er genoeg bewijs dat de bedrijven wisten dat er fipronil in hun producten was terechtgekomen, daarom worden ze verantwoordelijk gehouden voor de fipronilcrisis. 

In de zomer van 2017 barstte de fipronilcrisis los. In België en Nederland moesten honderden pluimveebedrijven worden geblokkeerd nadat de insecticide fipronil werd aangetroffen in kippeneieren. De insecticide werd door het Nederlandse bedrijf Chickfriend en het zusterbedrijf Chickclean gebruikt in een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis bij pluimvee.

De schade was enorm. In België moesten bijna twee miljoen kippen en 77 miljoen eieren worden vernietigd. De schade voor de Belgische pluimveehouders werd door verschillende instanties geschat van 14 tot 21 miljoen euro. 

Vandaag heeft de rechtbank in Arnhem geoordeeld dat er voldoende bewijs is dat de beide Nederlandse bedrijven wisten dat ze fout handelden. Ze moeten nu de pluimveehouders een schadevergoeding betalen. De vergoeding zelf moet later in een andere procedure worden bepaald. Zo'n 120 pluimveehouders hadden een schadevergoeding geëist.

Meest gelezen