Burn-out door corona? "We zijn weerbaarder dan we denken", stelt onderzoek van KU Leuven

Telewerken, of toch nog naar kantoor? Tegelijkertijd op je kinderen passen en boodschappen doen – verplicht met een winkelkarretje – op een veilige afstand van anderhalve meter. Kan u het nog aan? Volgens een onderzoek van de KU Leuven wel. Ondanks de vele onheilspellende berichten over onze mentale gezondheid, verwachten minder Vlamingen om binnen het jaar een burn-out op te lopen.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om een onderzoek met proefpersonen die allemaal voltijds zijn blijven werken. Mensen die tijdelijk technisch werkloos zijn (geweest) door de coronacrisis maakten geen deel uit van de steekproef.

Uit het onderzoek bleek dat 9% van de onderzochte personen verwacht om binnen het jaar een burn-out te krijgen. Bij een gelijkaardig onderzoek uit 2017 was dat nog 12%. Een daling dus, en dat is positief, zegt Ralf Caers, professor Human Resource Management aan de KU Leuven, die het onderzoek voerde.

Nochtans horen we de laatste weken langs alle kanten dat we met z’n allen veel stress ervaren. We moeten werken, vaak van thuis uit, combineren met opvang voor de kinderen. “Dat brengt inderdaad stress met zich mee”, zegt Ralf Caers, “maar burn-out is echt nog wel een stadium verder.”

Thuis werken en voor de kinderen zorgen, geeft inderdaad stress, maar burn-out is echt nog wel een stadium verder

“Weerbaarheid en veerkracht zijn hier de sleutelwoorden. Veel werkgevers hebben hun doelen bijgesteld. Er wordt niet hetzelfde verwacht van werknemers als voor de coronacrisis. Daardoor daalt ook de werkdruk.”

“Bovendien zijn er ook heel veel kanalen om ondersteuning te bieden”, zegt Ralf Caers, “webinars en allerlei handleidingen, die je werk zelfs efficiënter maken.” Tot slot is nog een voordeel dat vele ondervraagde personen zagen: minder tijd in de files, tijd die nuttiger kan gespendeerd worden.

We kunnen het aan

Maar wat dan met dat combineren van verschillende rollen? Mama en manager tegelijkertijd, hoe gaan we daarmee om? “We noemen dit de work-life-integration”, legt Caers uit, “de integratie tussen werk en gezinsleven. Door de coronacrisis moet je zelf veel duidelijker die scheiding aanbrengen. Bij de meeste Vlamingen lijkt dit wel gelukt te zijn. Mensen zijn erin geslaagd om duidelijke afspraken te maken met hun kinderen.”

Als werknemers dan toch meer werkdruk ervaren, dan kunnen ze dat eigenlijk wel aan, zegt Ralf Caers. “Dat komt omdat we vandaag in een andere situatie zitten. Wanneer mensen van hun bedrijf houden en voelen dat het onder druk komt te staan, gaan ze samen aan een zeel trekken.” De werkdruk kan dan net energie geven, in plaats van een burn-out veroorzaken. 

Of er dan een risico is over een aantal maanden? “We moeten van hard werken ook geen taboe maken. We moeten niet het idee creëren dat stress en hard werken niet mag. We zijn best wel weerbaar.”

Beluister hier het volledige gesprek met Ralf Caers uit "De Wereld Vandaag" op Radio 1:

©Danny Gys / Reporters

Meest gelezen