Buurtspeeltuintjes Tienen donderdag opnieuw open: "Tijd dat we iets doen voor de kinderen" 

Morgen gaan de kleinere buurtspeeltuintjes in Tienen opnieuw open. Daarmee volgt Tienen niet het advies van de Nationale Veiligheidsraad, die de speeltuinen nog gesloten wil houden. "We willen nergens tegen in gaan, maar we zien dat er nood is aan speelruimte voor kleine kinderen in onze stad", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). Ook in Holsbeek bekijkt het gemeentebestuur of ze de kleinere speeltuintjes eind deze week opnieuw kunnen openen. 

Na Antwerpen gaat nu ook Tienen de kleinere buurtspeeltuintjes openen. Het gaat om speeltuintjes waar slechts enkele speeltuigen staan en waar voornamelijk buurtkinderen even kunnen ontspannen. "Met deze beslissing willen we geen hetze creëren", verduidelijkt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). "Maar we zien in de realiteit dat niet alle kinderen de ruimte hebben om te spelen,  zeker in een stad waar sommigen op heel kleine oppervlaktes leven. We zitten in een exit-fase waar er voor volwassen wel activiteiten worden toegestaan, maar wij vinden ook dat de kinderen in deze fase het recht hebben om te spelen. Daarom hebben we besloten om de kleine buurtspeeltuintjes terug te openen. 

We rekenen op het gezond verstand van de ouders.  Kinderen mogen spelen op de speelterreinen, maar enkel met kinderen uit hun eigen bubbel

Katrien Partyka, burgemeester Tienen

Wel neemt de stad verschillende voorzorgsmaatregelen bij het heropenen van de buurtspeeltuintjes. Zo zal er bij elk toestel duidelijk aangegeven worden hoeveel kinderen er mogen spelen. "We verwachten ook dat de buurtbewoners zich houden aan de algemene coronamaatregelen", zegt Partyka. "Daarvoor rekenen we op het gezond verstand van onze inwoners. Kinderen mogen spelen, maar ze moeten wel in hun eigen bubbel blijven, dus niet spelen met andere kinderen uit de buurt en zo veel mogelijk afstand behouden. Grotere speeltuinen, zoals Heldenland, blijven dicht om samenscholingen te vermijden."

Controle

Hoewel er op de ouders gerekend wordt, zal er wel gecontroleerd worden.  "We gaan de speeltuintjes monitoren, we hebben met de jeugddienst en de politie afspraken gemaakt om toch een oogje in het zeil te houden. Dat alles orderlijk verloopt. Maar uiteraard is het in de eerste plaats aan de ouders om hun gezond verstand te gebruiken." 

Meest gelezen