James Arthur Photography

West-Vlaanderen verbiedt vanaf morgen water op te pompen uit kwetsbare beken en rivieren door aanhoudende droogte

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé zal vanaf morgen een "captatieverbod" uitvaardigen voor de ecologisch kwetsbare gebieden in de provincie West-Vlaanderen. Het is vanaf dan verboden om water uit de beken in kwestie op te pompen. Tijdens langere periodes van droogte kan het waterpeil op de waterlopen dalen, en de voorbije anderhalve maand heeft het te weinig geregend. Bij aanhoudende droogte neemt de waterkwaliteit af en dat houdt gezondheidsrisico's in voor mens en dier.

Vanaf morgen zal het in West-Vlaanderen verboden zijn om nog water op te pompen uit kwetsbare rivieren, grachten en beken. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé zopas beslist. Het gaat om kwetsbare rivieren in Diksmuide, Poperinge en Oostkamp, niet om de IJzer. 

"We zien dat de waterpeilen bijzonder laag staan", vertelt Decaluwé. "Code oranje zal er komen. In West-Vlaanderen hebben we beslist dat er vanaf morgen een oppompverbod is, vooral bij een zestal ecologisch kwetsbare beken. Ook het Blankaartbekken staat al onder het minimale peil, dus daar is dat vanaf morgen ook verboden. Drinkwater oppompen voor het vee kan vanzelfsprekend wel nog."

"Het ziet er niet goed uit voor de zomer, het is het ergste in ongeveer 120 jaar. We zijn een landbouwprovincie hier, en de landbouw heeft het al zwaar gehad de afgelopen periode. Met dit nog eens erbij... Maar we moeten doen wat we moeten doen", vertelt Decaluwé.

Alle vijf Vlaamse provinciegouverneurs zullen vandaag mogelijke maatregelen bekendmaken om de droogte te bestrijden in hun provincie. Op advies van de Droogtecommissie zullen ze wellicht allemaal een tijdelijk captatieverbod uitvaardigen, elk op bepaalde waterlopen in hun provincie. 

Bekijk de journaalreportage over de mogelijke maatregelen bij aanhoudende droogte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen