Mao Yin in het midden met naast hem zijn vader en moeder.
AFP or licensors

Chinese ouders vinden hun als peuter ontvoerde zoon terug, na 32 jaar zoeken

In China is een man na meer dan 32 jaar herenigd met zijn echte ouders. De man was in oktober 1988 ontvoerd, maar zijn moeder heeft het zoeken naar haar kind nooit stopgezet. Nu heeft ze haar zoon dus teruggevonden als 34-jarige zakenman. 

De hereniging tussen zoon en ouders vond enkele dagen geleden plaats en verliep uiteraard erg emotioneel. Mao Yin, de man die nu zijn ouders terug in de armen kon sluiten, is nu 34 en heeft een zaak voor interieurdecoratie in de zuidwestelijke provincie Sichuan, erg ver van waar zijn ouders leven. Hij heeft nu vrijaf genomen om hen opnieuw te leren kennen.

Mao Yin was twee jaar oud toen hij in oktober 1988 verdween. Dat gebeurde in de lobby van een hotel in de stad Xian in de centrale provincie Shaanxi. Hij had toen dorst en zijn vader was met hem het hotel binnengestapt om water te halen. Toen hij terug kwam, was de jongen verdwenen. Zoekacties leverden niets op. 

De moeder nam daarop ontslag op haar werk om zich voltijds te wijden aan de zoektocht naar haar kind. Ze deed dat niet alleen, maar werkte als vrijwilliger voor een organisatie die verloren kinderen zoekt. In totaal kon ze 29 kinderen terugbrengen naar hun ouders, maar haar zoon was daar tot voor kort niet bij. 

Onlangs kwam er echter een tip over een geadopteerde zoon uit Sichuan. Die werd gevonden en na dna-onderzoek bleek het inderdaad om de verdwenen zoon Mao Yin te gaan. Die is nu terug samen met zijn ouders. De politie is erg karig met informatie over de mensen die de zoon indertijd "geadopteerd" hebben. Ze zouden wel omgerekend iets meer dan 800 euro in geld van vandaag betaald hebben. 

20.000 kinderen verdwijnen jaarlijks in China

Het verhaal van Mao Yin is helaas geen uitzondering. Jaarlijks zouden er volgens officiële cijfers 20.000 kinderen ontvoerd worden in China. Die worden dan verkocht aan mensen die willen adopteren of belanden bij criminele bendes die hen gebruiken om te bedelen of voor misdaden. 

Voor jongens wordt doorgaans het dubbele betaald dan voor meisjes omdat zij volgens de traditie de familienaam moeten voortzetten. Door het verbod op meer dan één kind dat decennialang in China gangbaar was, wilden veel kinderloze gezinnen een jongen adopteren. Meisjes worden ook ontvoerd, maar veelal op iets latere leeftijd en die belanden dan vaak in de prostitutie of worden gedwongen uitgehuwelijkt. In China zijn er veel meer mannen dan vrouwen door abortussen. 

De Chinese politie voert nu campagnes om verloren kinderen terug te vinden. Daartoe werd tien jaar geleden een databank met dna-materiaal opgericht die dat werk gemakkelijker maakt. 

Meest gelezen