Gettyimages

De helft meer glasafval in Limburg: Drinken we meer alcohol tijdens de coronacrisis?

Tijdens de coronacrisis wordt er in Limburg en Diest de helft meer glasafval ingezameld. Zelfs in vergelijking met feestmaand januari is er een stijging van 13 procent. Dat mensen meer drinken tijdens de lockdown is niet de enige reden.

In april werd er bijna de helft meer glas ingezameld in Limburg en Diest dan de maand daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Limburg.net. Zelfs in vergelijking met januari is er een stijging van 13 procent. Terwijl dat de maand is dat er makkelijk een glaasje meer wordt gedronken. 

Grote kuis

Toch is meer drinken zeker niet de enige oorzaak. “Enerzijds zijn de recyclageparken dicht geweest, dus dat afval is verschoven naar de glasbakken. Anderzijds zijn veel meer mensen, zoals studenten, thuis. Mensen consumeren zo vanzelf meer glas,” zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net. 

Andere soorten afval zoals huisvuil, papier en karton zijn ook toegenomen. “Mensen hebben hun huizen opgeruimd en dat zorgt voor meer afval. Alle pakketten die online besteld worden zorgen dan weer voor meer papier en karton. Je ziet aan iemands vuilzak hoe iemand leeft,” zegt Kris Somers van Limburg.net.

Iedereen renoveert

De eerste weken na de sluiting van de recyclageparken werd er vooral groenafval opgehaald omdat mensen massaal in de tuin werkten. “Nu zijn veel mensen hun huis aan het renoveren. Dat zorgt voor meer grofvuil en bouwpuin.” 

De afvalophalers zien ook duidelijk dat er meer afvalzakken aan ieders deur staan. “De ophaalrondes duren langer en ze moeten harder werken. Het is dus een goede zaak dat de recyclageparken opnieuw open zijn.” 

Meest gelezen