Flanders Expo Gent klaar voor examens: HOGENT-studenten bijten maandag de spits af

Flanders Expo doet vanaf maandag dienst als examencentrum voor vakken waarvan geen examen via de computer mogelijk is. Eerst zullen er zowat 20.000 examens van Hogeschool Gent plaatsvinden, later volgen er nog eens 87.000 van Universiteit Gent. Op piekmomenten leggen zowat 1.200 studenten tegelijk examen af.

Medewerkers van HOGENT leverden afgelopen weken een huzarenstukje af in de hallen van Flanders Expo in Gent. Ze maakten vier compartimenten in een ruimte van 10.000 vierkante meter, met 11 verschillende ingangen. De hogeschool heeft, net als de Gentse universiteit, zelf niet genoeg plaats om de examens te organiseren met genoeg afstand tussen de studenten. Maar dat is wel nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en daarom gebruiken ze de hallen van Flanders Expo. Vandaag kregen enkele docenten al een rondleiding, en maandag gaan de examens dan echt van start. 

(Lees verder onder de foto)

“We hebben eerst geanalyseerd welke examens digitaal kunnen plaatsvinden en welke niet”, zegt Isabelle Claeys, PR-manager van HOGENT. “We zetten natuurlijk maximaal in op digitale examens. Maar die zijn niet altijd mogelijk: neem bijvoorbeeld het vak patroontekenen voor de studenten modetechnologie. Zo’n examen kan je niet online afleggen.”

Strenge maatregels

De hogeschool organiseert haar examens volgens de strengste veiligheidsmaatregelen: genoeg ruimte en verschillende ingangen. Experts keurden de inrichting alvast goed, maar gaven toch nog mee dat de studenten ook een mondmasker moeten dragen. En wie op eigen kracht naar het examen komt, neemt best niet het openbaar vervoer. 

Zeven mensen van de HOGENT-schoonmaakploeg verhuizen de komende weken vrijwillig naar Flanders Expo. “Op de tafels gaan we pancartes leggen. Die neemt de docent mee wanneer hij of zij het examenblad neerlegt”, vertelt Sandra Van de Velde, verantwoordelijke van de schoonmaakploeg. “Alle tafels zonder pancarte worden na het examen opnieuw ontsmet. Er komen ook drie buitencontainers met telkens 14 toiletten. Die zullen dagelijks meermaals ontsmet worden. Net zoals de verschillende klinken en schakelaars in het gebouw."

(Lees verder onder de foto)

Meer dan 100.000 examens

De komende maanden worden er meer dan 100.000 examens afgelegd in Flanders Expo. Een 20.000-tal van de hogeschool, verspreid over 24 dagen. Daarna is het een maand lang de beurt aan de UGent, goed voor nog eens 87.000 examens. Ook voor het Agentschap voor Natuur en Bos vinden nadien nog eens 430 examens plaats. 

Wat met spieken bij online examens?

Heel wat studenten zullen ook thuis examen afleggen, via de computer. Zowel de universiteit als de meeste hogescholen nemen extra maatregelen tegen examenfraude. Alleen op je kot of thuis kan je immers makkelijker spieken. Er bestaat software die spiekende studenten kan betrappen. Proffen en docenten kunnen hun studenten ook vragen via de webcam de hele ruimte te tonen waarin ze zitten, zo kunnen ze er zeker van zijn dat de student alleen is in de ruimte en dus met niemand kan overleggen.

Maar in de Odisee Hogeschool gebruiken ze die software niet. De firma’s die het materiaal aanleveren kunnen de hoge en dringende vraag moeilijk aan, waardoor ze geen garantie kunnen bieden dat studenten niet zullen spieken. Daarom stimuleert Odisee Hogeschool haar docenten om vooral te polsen naar het inzicht van de studenten, eerder dan naar de kennis. Dat kan met meerkeuzevragen, of openboekexamens. 

Studenten van de Arteveldehogeschool in Gent kunnen dan weer online examens maken in de school zelf, maar dan wel ver genoeg van elkaar. Sommigen vragen dat uitdrukkelijk omdat ze thuis niet genoeg privacy hebben, of niet het nodige materiaal kunnen gebruiken. Anderen vinden dat hun kot of woning niet te zien mag zijn en zijn gesteld op hun privacy.

Bij HOGENT is dan weer een stem te horen dat al die controle misschien niet echt nodig is, omdat zo ook de goedmenende studenten gestraft worden.

We wensen alle studenten goede moed en succes voor de examens!

kasto80

Meest gelezen