Geen vergunning voor megakippenstal Kipster in Peer

Het Nederlands bedrijf Kipster krijgt geen vergunning voor de bouw van een nieuw kippenbedrijf in Wijchmaal in Peer. Het bedrijf wilde er een milieuvriendelijke stal voor legkippen bouwen, maar de buurtbewoners vreesden voor hinder.

Kipster is naar eigen zeggen "de dier-, milieu- en mensvriendelijkste kippenboerderij" ter wereld. De kippen hebben er ruimte, buitenlucht en groen, en ze krijgen voer dat bestaat uit restjes die mensen niet meer kunnen eten. Op het dak van de stal liggen ook zonnepanelen. Maar de bouw van een nieuwe stal in Peer - in de Bovenstestraat - gaat niet door. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning geweigerd. De buurtbewoners dienden 23 bezwaren in, omdat ze vonden dat het bedrijf daar niet thuishoorde en voor veel vrachtverkeer zou zorgen. Het stadsbestuur en het departement Omgeving gaven een ongunstig advies. En de provincie weigerde een vergunning.

Het bedrijf ging in beroep bij Minister Demir, maar die weigerde de vergunning opnieuw. Het zou het open gebied versnipperen, te veel vrachtverkeer op kleine wegen brengen en de stallen zouden terecht komen in een Europees beschermd Vogelrichtlijngebied. Maar volgens haar kan Kipster wel op een andere plaats komen, want het hele concept van het kippenbedrijf keurt ze niet af.

Meest gelezen