Gouverneur Decaluwé over tweedeverblijvers: "Alle 200.000 holderdebolder toelaten? We zijn daar niet klaar voor"

Wellicht wordt vandaag of één van de volgende dagen beslist dat de mensen met een buitenverblijf daar weer naartoe kunnen. Voor de kust zou dat betekenen dat er zo'n 200.000 mensen mogen komen. "Dat is een kleine volksverhuizing hé", reageert de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. "Als we nu ongecontroleerd loslaten, dan komt de zomer misschien wel in gevaar."

Het protest van de tweedeverblijvers dook regelmatig op in de voorbije periode. Ze mogen sinds midden maart niet meer naar hun eigendom aan de kust of in de Ardennen. Er was verontwaardiging en onbegrip over de maatregel bij de bezitters zelf en ook enkele kustburgemeesters verkondigden dat ze het niet eens waren met het verbod.

De kans is groot dat het verbod nu snel zal worden opgeheven. Verwacht wordt dat de beslissing vandaag of één van de komende dagen zal genomen worden. Maar dat is te "holderdebolder" volgens West-Vlaams gouverneur Decaluwé: "we hebben ons ingesteld op 8 juni. We zijn bezig met de plannen voor de dijk en het strand, maar die zijn nog niet af. We moeten die social distancing organiseren hé." 

Volgens Decaluwé is het niet slim om nu plots alle 200.000 tweedeverblijvers naar de kust te laten gaan: "als ze binnen blijven zitten in hun appartement of villa, is er geen probleem natuurlijk. Maar mensen komen niet naar de kust om binnen te blijven hé. Als ze allemaal gaan wandelen, zitten we met een probleem. Om je een voorbeeld te geven: op de dijk van Oostende lopen er op topdagen 40.000 tot 50.000 mensen. Volgens berekeningen mogen dat er maar 9.000 zijn als ze op veilige afstand van elkaar moeten blijven."

Wat met dagjestoeristen?

"Als ik naar de letter van het ministeriëel besluit lees, dan is controle moeilijk geworden," zegt Decaluwé. "Er is weinig onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële verplaatsingen. Mensen mogen met de auto gaan om elders te gaan wandelen en sporten. Dus sluit maar eens uit dat ze naar de kust komen."

Mensen komen niet naar de kust om binnen te blijven hé. Als ze allemaal gaan wandelen, zitten we met een probleem.
Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

Decaluwé is naar eigen zeggen bezorgd dat de zomer in gevaar komt als er nu plots een ongecontroleerde versoepeling van de maatregelen komt voor tweedeverblijvers. De horeca heeft het moeilijk en het is een grote bekommernis "dat ze toch in de zomer nog iets kunnen goedmaken."

Meest gelezen