Nicolas Maeterlinck

Grensburgemeesters over versoepelingen in Nederland: "Open grens vóór 8 juni, of we vrezen gerechtelijke procedures”

Nu Nederland de coronamaatregelen op 1 juni al fors versoepelt, borrelt de hele grenskwestie weer naar boven in de Limburgse grensgemeenten. Je mag namelijk de grens nog steeds niet oversteken, ook niet voor bezoek aan familie en vrienden. Grensburgemeesters pleiten al enkele weken om dat wél toe te laten. 

Op 1 juni gaan bioscopen, theaters, cafés en restaurants weer open in Nederland. Dat haalt in de grensgemeenten in Limburg wat vragen naar boven. Waarom mogen Limburgers, die bijvoorbeeld familie of vrienden in Nederland hebben, dan nog steeds niet de grens over?

Hoewel vanuit de grensgemeenten de vraag al weken komt om de grens te mogen oversteken, verwacht burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere toch dat de meerderheid zich aan de Belgische maatregelen zullen houden. “Ik denk dat het overgrote deel van de mensen de regels blijft respecteren, hoe moeilijk ze die ook vinden. Hoewel er quasi geen controle meer is in Maaseik, trekken zeer weinig Limburgers de grens over. Men weet namelijk dat het niet mag, en bij het terugkeren, kan je alsnog een controle tegenkomen.”

Ik krijg meer en meer reacties van mensen die op het punt staan om juridische acties te ondernemen.
Johan Tollenaere, burgemeester Maaseik

Volgens Tollenaere is het toch dringend tijd om de grens weer te openen voor bezoek. “Ik krijg meer en meer reacties van mensen die op het punt staan om juridische acties te ondernemen. Dat zijn mensen die spreken van discriminatie tegen Europese burgers. Brussel zou er dus goed aan doen om bezoek over de grens al minimaal toe te laten.”

Daar is Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, het volledig mee eens. “Je moet vertrouwen hebben in de mensen, en je niet focussen op de kleine groep die zijn voeten veegt aan de maatregelen. De mensen zijn echt nog heel voorzichtig, en dat zal ook zo zijn wanneer horeca in Nederland weer open gaat.

Je moet vertrouwen hebben in de mensen, en je niet focussen op de kleine groep die zijn voeten veegt aan de maatregelen.
Marino Keulen, burgemeester Lanaken

Voor Keulen is het dus duidelijk. Bezoek over de grens heen moet tegen 1 juni ten laatste toegelaten zijn. “Je moet die bubbel versoepelen voor mensen die familie in Nederland hebben zitten. Wanneer je wacht tot 8 juni vrees ik ook voor gerechtelijke procedures. De grens tussen Nederland en Duitsland is wél al open.

Meest gelezen