Getty Images

Vlaams parlement wil dat gezinnen in nood sneller extra kinderbijslag krijgen

Het Vlaams parlement wil dat de regering binnen 2 weken komt met een aantal sociale maatregelen om kwetsbare mensen bij te staan tijdens de coronacrisis. Verschillende partijen hebben daarover een akkoord bereikt. Ze willen dat meer mensen in aanmerking komen voor een sociale toeslag in het kader van het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Ze vragen om de drempel voor die toeslag te verlagen van zes maanden loonverlies naar één maand.

Groen, SP.A en PVDA willen woensdag alvast een resolutie voorleggen aan de plenaire vergadering van het Vlaams parlement.  

Ze vrezen dat de coronacrisis meer gezinnen in de armoede zal duwen en willen dat counteren door in te grijpen in de kinderbijslag, vandaag Groeipakket genaamd. Daarin is een sociale toeslag (51 euro per kind per maand) mogelijk voor gezinnen met een inkomen onder een bepaalde grens.

Die toeslag kan ook worden toegekend als gezinnen hun inkomen plots zien dalen. Je moet wel kunnen aantonen dat het gezinsinkomen gedurende zes maanden onder de minimumgrens duikt.

Groen, SP.A en PVDA vinden zes maanden te lang, voor hen moet de sociale toeslag al na één maand loonverlies kunnen. Ann De Martelaer (Groen): “Verlies van inkomen en werkloosheid door sluiting van bedrijven is een realiteit waar kinderen niet de dupe van mogen zijn. De extra toeslag zal het verschil uitmaken."

Ook Lorin Parys (N-VA) pleit voor een snellere uitbetaling van het Groeipakket, alsook voor een lokaal consumptiebudget voor hele kwetsbare doelgroepen.

Meest gelezen