Videospeler inladen...

Grote overstroming na dubbele dambreuk in Michigan: duizenden mensen geëvacueerd, hoofdzetel van Dow Chemical bedreigd

Na een dubbele dambreuk in de Amerikaanse staat Michigan zijn zo’n 11.000 omwonenden geëvacueerd. Door de plotse vloed van de watermassa die achter de dammen zat, kan het water in het stadje Midland deze nacht tot wel 3 meter hoog komen te staan. De hoofdvestiging van chemiereus Dow Chemical wordt ook bedreigd. 

Terwijl het hier al weken niet meer geregend heeft, is het water in de Amerikaanse staat Michigan met bakken uit de lucht gevallen. Er is de afgelopen dagen zoveel water gevallen dat gisteren twee dammen op de rivier de Tittabawassee het hebben begeven. Eerst brak de Edenville-dam en even later begaf de Sanford-dam het, die 16 kilometer stroomafwaarts ligt. 

Door de dubbele dambreuk zocht het water dat achter de dammen zat zich een weg door de Tittabawassee, maar die kan de plotse toevloed van de watermassa niet slikken, waardoor de omgeving overstroomd wordt.

(Lees verder onder de kaart.)

Spannende nacht

De getroffen omgeving bestaat uit een aantal dorpjes, waar de huizen al overstroomd zijn. Alles bij elkaar moesten zo’n 1.000 mensen in de onmiddellijke omgeving hun huis verlaten. 

Maar ook Midland, een stadje met iets meer dan 40.000 inwoners, wordt getroffen door de overstroming. De Tittabawassee stroomt door het stadscentrum. Uit voorzorg werden zo’n 10.000 mensen uit Midland geëvacueerd, onder wie de patiënten van het ziekenhuis van Midland. 

Het water blijft maar stijgen en in het slechtste scenario komt het water op sommige plaatsen tot drie meter hoog te staan. Dat zou gebeuren vanaf 20 uur lokale tijd, 3 uur Belgische tijd. De gouverneur van de staat Michigan heeft al de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn nog geen doden of gewonden gemeld.

Lees verder onder de video van de persconferentie van de gouverneur van Michigan:

Dow Chemical

In Midland, langs de Tittabawassee, is ook de hoofdzetel van chemiereus Dow Chemical gevestigd. In grachten rondom het complex van de chemiefabriek, die bedoeld zijn om water op te vangen bij overstromingen, stroomt het water al toe.

Bij het bedrijf is het noodplan in gang gezet en is de productie van plastic en chemicaliën stilgelegd, laat Dow weten in een persbericht.

Bekijk hieronder beelden van de overstroming:

Videospeler inladen...

Meest gelezen