Huisartsen klagen over te trage testresultaten: "48 uur is te lang"

Het duurt te lang voor de resultaten van een coronatest er zijn. Dat zegt Domus Medica, de organisatie van huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen. In de meeste gevallen zijn die resultaten er pas na twee dagen. Dat is een probleem voor de onderzochte patiënt, maar ook voor de contactopsporing, klinkt de klacht van de huisartsen. Minister Philippe De Backer (Open VLD) zegt dat er voortdurend gewerkt wordt om het testproces sneller te maken.

Sinds twee weken kunnen huisartsen bij hun patiënten testen of ze besmet zijn met het coronavirus. “Maar de tijd tussen de testafname en het resultaat is in vele gevallen te lang”, klaagt Roel Van Giel van Domus Medica. 

Volgens de huisartsen is het cruciaal om de testresultaten binnen de 24 uur te krijgen. Maar in de praktijk komen de meeste resultaten pas binnen de 48 uur binnen, en in sommige gevallen duurt het nog langer, zegt Roel Van Giel.

Twee gevolgen

Dat de resultaten zo lang op zich laten wachten, heeft volgens de huisartsen twee nadelige consequenties. Ten eerste worden geteste patiënten en hun gezinnen nodeloos lang in quarantaine geplaatst en in het ongewisse gelaten. 

Ten tweede maakt het ook goed contactonderzoek onmogelijk, zo zeggen de huisartsen. Door het uitblijven van de testresultaten kan de overheid nog niet beginnen met het opsporen van de contacten van een besmette patiënt. Daardoor kunnen die contacten - vaak zonder dat ze symptomen vertonen - het virus verder blijven verspreiden. “Daarom is het cruciaal dat we binnen de 24 uren de testresultaten hebben.”

Bekijk hier de klacht van Domus Medica en lees eronder voort voor de reactie van minister Philippe De Backer:

Videospeler inladen...

Pijnpunten worden weggewerkt

Minister Philippe De Backer (Open VLD), die verantwoordelijk is voor de testen, erkent dat het de doelstelling moet zijn om binnen 24 uur testresultaten af te leveren. In “Terzake” zegt de minister dat de resultaten van zo’n 90 procent van de stalen binnen de 36 uren beschikbaar zijn.

Hij voegt eraan toe dat alles in het werk gesteld wordt om het tempo op te drijven en dat de zaken die vertragingen veroorzaken tegen het licht worden gehouden en waar mogelijk worden weggewerkt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen