2020 Chesnot

Te gast op een huwelijk in Diest? Mondmasker voortaan verplicht

Tijdens een huwelijksplechtigheid in het stadhuis van Diest moeten familie en vrienden een mondmasker dragen. Het bruidspaar hoeft dat niet te doen. Het stadsbestuur heeft dat beslist omdat er sinds begin deze week meer volk is toegelaten in trouwzalen. En met mondmaskers voelt het stadspersoneel zich veiliger.

De regels voor huwelijksplechtigheden zijn versoepeld. Er mogen nu 30 mensen binnen in een trouwzaal. Maar in Diest moeten familie en vrienden  een mondmasker dragen. "Het koppel dat trouwt moet op voorhand een gastenlijst doorgeven zodat we niet over de 30 genodigden gaan," zegt burgemeester Christophe De Graef. "En iedereen moet een mondmasker dragen. Dat geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar, maar het koppel zelf hoeft dat niet te doen."

Op vraag van stadspersoneel

De vraag om mondmaskers te dragen tijdens een huwelijk, komt van het stadspersoneel dat bezorgd is. "Die bezorgheid is niet onterecht," vindt de burgemeester. "Als je naar de kapper gaat of naar de markt, wordt er ook gevraagd om een mondmasker te dragen. En bij een huwelijksplechtigheid zit je toch met 30 mensen in een afgesloten ruimte, en dan is er nog een mix van leeftijden ook."

Geen groepsfoto

En hoe moet dat dan met de huwelijksfoto? "Een groepsfoto kan sowieso niet, want iedereen moet voldoende afstand bewaren. Van het koppel zelf kunnen wel foto's gemaakt worden. Mensen moeten beseffen dat het normale leven nog niet is hervat, ook al voelt dat soms zo aan."

Meest gelezen