Foto Kurt

Nu officieel, na eerst onduidelijke communicatie: tweedeverblijvers mogen opnieuw naar buitenverblijf

Het is nu officieel: tweedeverblijvers mogen opnieuw naar hun buitenverblijf. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat weten dat het ministerieel besluit gepubliceerd is in het Staatsblad. Vanmiddag was er lange tijd onduidelijkheid: volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was er een consensus, terwijl premier Sophie Wilmès (MR) nog een bevraging had aangevraagd bij de gouverneurs en de burgemeesters. Maar nu is er geen twijfel meer mogelijk: het ministerieel besluit treedt overigens meteen in werking.

Even de namiddag overlopen. "Er was unanimiteit dat die tweede verblijven moeten worden geopend", aldus Jan Jambon vanmiddag in het Vlaams Parlement. "Normaal zou in de loop van de dag een ministerieel besluit moeten komen en zouden ook de frequently asked questions op de website van het Nationaal Crisiscentrum moeten worden aangepast." Maar Jambon zei er meteen bij dat dit tot nu toe niet is gebeurd. "Een beetje verwonderlijk, want er was consensus over."

Ik ga ervan uit dat de mensen de volgende dagen terug naar hun tweede verblijf aan de kust kunnen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Ik ga ervan uit dat de mensen de volgende dagen terug naar hun tweede verblijf aan de kust kunnen", aldus Jambon. De maatregel zou ook gelden voor tweede verblijven elders in het land. Jambon had ook nog een boodschap voor wie het aanbelangt: "Als je daar goesting voor hebt, ga naar je tweede verbijf, maar hou je vooral aan de regels die ook bij je thuis gelden." 

Bekijk hieronder de verklaring van Jan Jambon in het Vlaams Parlement en lees verder onder het videofragment: 

Videospeler inladen...

We zien geen enkele reden om die toelating nodeloos te vertragen."We werken eraan op korte termijn

Premier Sophie Wilmès (MR)

Premier Sophie Wilmès (MR) klonk in de Kamer iets minder concreet. Ze bevestigt dat de virologen zeggen dat de opening van de tweede verblijven geen virologische impact heeft. "We zien geen enkele reden om die toelating nodeloos te vertragen", aldus Wilmès. "We werken eraan op korte termijn."

Bekijk hieronder de verklaring van premier Sophie Wilmès in de Kamer en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Welk systeem paraplu is hier bezig?

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk)

Het leek er met andere woorden op dat de Nationale Veiligheidsraad nog geen formele beslissing heeft genomen over wanneer de tweedeverblijvers naar hun felbegeerde tweede stek kunnen trekken. Dat frustreerde Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk), burgemeester van kustgemeente Middelkerke.

Dedecker had tijdens het vragenuurtje een bericht gekregen dat de Nationale Veiligheidstraad een rondvraag over de kwestie organiseert bij de burgemeesters. "Welk systeem paraplu is hier bezig?", beet hij de premier toe. "Ik vraag gewoon: geef mij een datum wanneer de tweedeverblijvers mogen komen!"

"Ik denk dat iedereen uitkijkt naar een datum", vatte Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open VLD) samen.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Maar omstreeks 20.30 uur kwam er dan toch groen licht. Na een federale ministerraad waar iedereen het volgens onze bronnen eens was, heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem het ministerieel besluit ondertekend. Het is vanavond in het Staatsblad verschenen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen