Pixabay

Jobstudenten controleren of vuilnisbakjes in Vlaamse Rand zwerfvuil tegenhouden

De intercommunales Incovo en Interza schakelen vanaf midden augustus jobstudenten in om de vuilnisbakken op straat na te kijken. De actie moet nagaan welke vuilnisbakjes het goed doen en welke bijvoorbeeld misbruikt worden voor huishoudelijk afval.

Het gaat om de vuilnisbakken in de Vlaamse Rand die door de intercommunales worden beheerd. Ze dienen voor zwerfvuil en niet voor afval van mensen thuis. De jobstudenten zullen met een tablet parameters opnemen om te kijken of het vuilnisbakje niet misbruikt wordt en of het zwerfafval erin terecht komt. Er zullen zo'n 700 vuinisbakjes gecontroleerd worden en elk bakje zal zo'n vier keer worden opgemeten. "Net om te vermijden dat er geen grote conclusies worden getrokken op basis van één meting", zegt Jan Buysse, directeur van de Incovo en Interza afvalintercomunales.

We willen nagaan of de vuilnisbakjes goed werken en of er misschien problemen mee zijn

Jan Buysse, directeur Incovo en Interza

"De controles gebeuren nu ook al één keer per jaar, maar nu willen we jobinstudenten inzetten om dat eens grondig te doen", vervolgt Buysse. "Achteraf kunnen we van alle vuilnisbakjes een diagnose gaan opstellen. We kunnen nagaan of het een vuilnisbakje is dat goed werkt en het zwerfval dus van de straat houdt. Als er problemen zijn kunnen we bijvoorbeeld beslissen om vuilnisbakjes te verplaatsen. We bekijken ook of de bakjes meer of minder moeten worden leeggemaakt dan nu het geval is."

Meest gelezen