Tom Moore diende tijdens W.O. II in India.

"Captain Tom", de 100-jarige veteraan die rondjes stapte met zijn wandelrek en 35 miljoen verzamelde, wordt geridderd

Kapitein Thomas "Tom" Moore, de 100-jarige Brit die meer dan 35 miljoen euro heeft verzameld voor de Britse gezondheidszorg NHS door rondjes in zijn tuin te stappen met wandelrek, wordt geridderd. Hij zal zich voortaan "Sir" mogen noemen. Koningin Elizabeth II zal hem het lintje uitreiken op Buckingham Palace. 

"Met zijn geweldige fondsenwerving heeft hij records gebroken, het hele land geïnspireerd en ons een beetje licht verschaft in de mist van het coronavirus", bedankte premier Boris Johnson, zelf een gewezen coronapatiënt, van harte de oorlogsveteraan. 

Kapitein Moore verschafte ons een beetje licht in de mist van het coronavirus

premier Boris Johnson

De kranige Tom Moore veroverde met zijn initiatief ronduit de harten van de Britten. Hij wilde de gezondheidszorg bedanken na een geslaagde kankerbehandeling en heupoperatie, en hoopte "1.000 pond" te schenken. Moore bedacht het plan om zich te laten sponsoren om elke dag (100 dagen lang) een rondje in zijn tuin met wandelrek te stappen. Die 1.000 pond is intussen een verbluffende 35 miljoen euro geworden. 

Hier ziet u kapitein Tom nog eens aan het werk (video van eind april):

Videospeler inladen...

Moore kreeg zelf applaus van de Britse zorgkundigen, felicitaties van prins William en de eretitel van kolonel. Voor zijn 100e verjaardag vloog de Britse luchtmacht (RAF) over zijn huis en stuurden maar liefst 140.000 Britten hem een kaartje.  

De Britse post had haar handen vol met de duizenden verjaardagskaartjes.
Premier Johnson noemde Tom Moore een held, een "nationale schat".
AFP or licensors

Meest gelezen