Berzane Nasser/ABACA

Belgen mogen weer naar tweede verblijf in eigen land, Frankrijk wil deze zomer ook graag Belgen met tweede verblijf

Mensen die in België wonen en eigenaar zijn van een tweede verblijf in ons land mogen daar vandaag nog naartoe. Het ministerieel besluit is gepubliceerd, laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten. Vanmiddag was er nog even verwarring, omdat premier Sophie Wilmès (MR) in de kamer had gezegd dat de toelating er op korte termijn zou komen, terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei dat er een akkoord was en dat de beslissing vandaag nog in het Staatsblad zou verschijnen. Maar nu is er duidelijkheid. Mensen met een tweede verblijf zullen er het verlengde Hemelvaartweekend kunnen doorbrengen. Ook Frankrijk zet de deur op een kier voor Belgische toeristen. Volg hier het laatste coronanieuws op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Mogen Belgen straks ook naar hun tweede verblijf in Frankrijk?

Frankrijk overweegt nu toch om in de zomervakantie mondjesmaat toeristen toe te laten. Dat heeft de Franse minister van Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne gezegd aan onze correspondent Frank Renout. Vorige week zei Lemoyne nog dat Frankrijk het in de zomer zonder buitenlandse toeristen zou moeten stellen. Maar nu hoopt hij dat er wel zal kunnen worden gereisd binnen Europa tijdens de zomer. 

Lemoyne denkt eraan om in een eerste fase Belgen en Nederlanders toe te laten die een buitenverblijf hebben in Frankrijk. Maar eerst moet de Europese Unie nog beslissingen nemen over het openen van de binnengrenzen. Die beslissingen worden tegen half juni verwacht. 

AFP or licensors

Ministerieel besluit is gepubliceerd: tweedeverblijvers mogen opnieuw naar buitenverblijf

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat weten dat het ministerieel besluit over de tweedeverblijvers gepubliceerd is in het Staatsblad. Het besluit treedt vandaag al in werking. Mensen met een tweede verblijf mogen daar dus opnieuw naartoe. De toelating geldt voor wie eigenaar is van een woning of een stacaravan of er één huurt voor minstens een jaar. Maar ook in dat tweede verblijf geldt de regel: blijf zoveel mogelijk in uw kot. Een dagje naar het strand gaan, is dus nog niet mogelijk. Je mag er ook enkel de vier mensen uitnodigen die je thuis uitnodigde.

Groepsimmuniteit in Zweden zit onder de verwachtingen: “20 procent van de inwoners van Stockholm heeft antistoffen”

In Zweden heeft onderzoek aangetoond dat vorige maand 7,3 procent van de inwoners van Stockholm antistoffen tegen het coronavirus hadden ontwikkeld. Staatsepidemioloog Anders Tegnell denkt dat dat ondertussen 20 procent moet bedragen. Volgens de voorspellingen zou een derde van de inwoners van de Zweedse hoofdstad al beperkte immuniteit moeten hebben.

Anders Tegnell is de man achter de Zweedse strategie om om te gaan met de coronacrisis. In tegenstelling tot andere Europese landen mikt Zweden op groepsimmuniteit en gaat het land niet zwaar in lockdown.

Het aantal COVID-19-patiënten dat in Zweden op de intensive care ligt, is sinds de piek van eind april met een derde verminderd. Tegelijk heeft Zweden de afgelopen zeven dag wel het hoogste aantal COVID-19-doden in Europa, als je het afmeet aan de bevolking.

Gerecycleerd textiel begint zich op te stapelen door coronacrisis: "Ons magazijn is niet oneindig"

Wie de afgelopen weken de extra vrije tijd gebruikte om kleerkasten op te ruimen heeft het misschien gemerkt: heel wat van de bekende groene textielcontainers zijn op slot. Dat komt omdat de sorteercentra de toestroom van textiel niet aankunnen. Zo’n 80 procent van de kleren wordt namelijk doorverkocht aan landen wereldwijd. De export ligt op dit moment nog steeds stil, de magazijnen geraken steeds voller.

Videospeler inladen...

Opera Ballet Vlaanderen geeft optreden op binnenplaats Middelheimziekenhuis Antwerpen

In het Middelheimziekenhuis in Antwerpen kregen de patiënten en het medisch personeel vanmiddag bezoek van een duo van het Opera Ballet Vlaanderen. Een violist en een danser gaven een optreden op de binnenplaats van het ziekenhuis. Zelf konden ze al een tijdje niet meer voor publiek spelen. Ze wilden met hun dans en muziek vooral de helden van de zorgsector een hart onder de riem steken.

Videospeler inladen...

Later naar bed weegt voor kinderen niet op tegen gemis van vriendjes

Kinderen van 6 tot 12 jaar vinden het leuk dat ze vanwege de coronamaatregelen vaak langer mogen slapen en/of later naar bed mogen, maar ze missen nog massaler het contact met hun (school)vriendjes. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van de Universiteit Antwerpen, de Grote Coronastudie. Voor het eerst liet die ook kinderen aan het woord over hun ervaringen tijdens de coronacrisis.

Het was al de tiende dinsdag op rij dat wetenschappers van de UAntwerpen de bevolking een vragenlijst voorschotelden over de coronamaatregelen. Vaak gaat het om terugkerende vragen, zodat de onderzoekers een evolutie van de pandemie in kaart kunnen brengen. Telkens ligt de focus echter ook gedeeltelijk op een of meer specifiek actuele thema's. Ditmaal ging het dus om kinderen en hoe zij met de coronacrisis omgaan. Zo'n 4.600 kinderen van 6 tot 12 jaar vulden de enquête geheel of gedeeltelijk in.

Langer in bed blijven liggen en 's avonds later mogen opblijven blijken voor de meeste kinderen de leukste aspecten aan de lockdown. In de hele leeftijdsgroep vindt meer dan een op de drie het fijn dat ze zich 's morgens minder moeten haasten. Opvallend is wel dat 7 procent geen leuke aspecten ziet aan deze periode.

Onder de minder leuke aspecten was er volgens de onderzoekers één absolute uitschieter: het niet kunnen spelen met vriend(inn)en. Dat gemis is groter bij kinderen die een tuin (82 procent) of een terras (76 procent) hebben, dan bij kinderen zonder tuin en terras (66 procent). Kinderen die kleiner wonen, ervaren de lockdown wel negatiever. "Zij geven vaker aan zich niet gelukkig te voelen, ze rapporteren vaker ruzie en financiële problemen binnen het gezin", zegt onderzoeker Thomas Neyens.

© BSIP / Reporters

Kamer keurt uitstel betaling consumentenkrediet goed

Wie een consumentenkrediet heeft afgesloten en door de coronacrisis betalingsproblemen heeft, kan onder bepaalde voorwaarden betalingsuitstel krijgen. De Kamer heeft daarover donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd. Eerder werd al uitstel verleend aan gezinnen voor de afbetaling van hun hypothecair krediet.

"Niet alleen de afbetaling van een hypotheek, maar ook van kleinere aankopen op krediet, zoals een auto of wasmachine, kunnen financieel zwaar doorwegen voor wie door de coronacrisis minder verdient. Het is cruciaal voor onze economie om deze mensen en hun koopkracht optimaal te beschermen", zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V).

Concreet voorziet de compromistekst van PS en CD&V dat de kredietverlener op vraag van de kredietnemer uitstel van betaling dient te verlenen voor een termijn van maximum drie maanden, die éénmalig met nog eens drie maanden kan worden verlengd.

Er zijn wel voorwaarden aan het uitstel verbonden: de kredietnemer (of de persoon met wie hij samenwoont) moet een inkomensverlies lijden ten gevolge van de coronacrisis. Daarnaast mag de betalingsachterstand van de kredietnemer niet meer dan één maandelijkse aflossing bedragen op 1 april 2020. De maandelijkse aflossing moet ook minstens 50 euro bedragen.

De kredietgever is niet verplicht om een uitstel toe te kennen indien het totaal roerend vermogen van de kredietnemer op beleggingsportefeuilles, zicht- en spaarrekeningen cumulatief hoger is dan 25.000 euro.

Noodtoestand in Spanje verlengd tot en met 6 juni

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft van het parlement de steun gekregen om de noodtoestand in het land met twee weken te verlengen, tot en met zaterdag 6 juni. In het parlement is er de voorbije weken alsmaar meer tegenstand tegen de lockdown, maar Sanchez beschikt dus nog over voldoende steun in het parlement.

Eerder op de dag had Sanchez tot eenheid opgeroepen in de strijd tegen het coronavirus. De noodtoestand maakt het onder meer mogelijk om de bewegingsvrijheid te beperken. Sinds midden maart geldt in het land een van de strengste lockdowns in Europa.

Sinds donderdag is het dragen van een mondmasker in het openbaar, zoals ook in winkels, ook verplicht voor iedereen ouder dan zes jaar, als het niet mogelijk is twee meter afstand te bewaren.

Sanchez wilde de noodtoestand oorspronkelijk met een maand verlengen, maar heeft dat onder druk van de centrumpartij Ciudadanos moeten bijstellen naar een verlenging met twee weken.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Apple en Google zijn rond met technologie voor corona-app

Techbedrijven Apple en Google zijn klaar met de ontwikkeling van software waarmee mensen op hun telefoon gewaarschuwd kunnen worden als ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. Dat laten beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring weten. In België zijn vooralsnog geen plannen om die app te gebruiken.

De technologie is sinds vandaag beschikbaar voor nationale volksgezondheidsinstanties. Het is geen kant-en-klare corona-app, maar een ondersteuning voor zo'n app waarmee gebruikers anoniem worden gewaarschuwd als ze in contact zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus.

De technologie werkt zowel voor Android-telefoons (Google) als iPhones (Apple). Het is aan de landen zelf om de software in hun corona-app toe te passen. Zeker 22 landen en meerdere Amerikaanse staten willen volgens de bedrijven de technologie gebruiken. Eerder werd al een testversie uitgebracht.

De bedrijven besloten naar eigen zeggen een systeem voor het traceren van contacten te bouwen omdat regeringen hadden geprobeerd hun eigen apps te bouwen, maar dat ze voor hulp bij Apple en Google aanklopten. De bedrijven benadrukken dat apps die de technologie gebruiken moeten worden gebouwd door volksgezondheidsautoriteiten. Ook hebben ze toestemming van de gebruiker nodig, mogen ze alleen de minimale hoeveelheid gegevens verzamelen en mogen ze de locatie van een gebruiker niet registreren.

Meest gelezen