Videospeler inladen...

Marc Leemans (ACV) pleit voor versoepeling brugpensioen en belasting op grote vermogens

Ons land moet inzetten op arbeidsherverdeling om massale ontslagen door de coronacrisis te vermijden. Dat vertelt Marc Leemans, voorzitter van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV), in zijn jaarlijkse Rerum Novarum-toespraak. Wie ouder is en zijn job verliest, moet volgens het ACV bijvoorbeeld makkelijker kunnen kiezen voor SWT, het vroegere brugpensioen. Leemans wil van mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro ook een solidariteitsbijdrage vragen van 1 procent.

Na de coronacrisis pleit de christelijke vakbond voor arbeidsherverdeling om massale ontslagen te vermijden. "We moeten arbeid herverdelen, het risico op armoede verminderen door betere uitkeringen en zorgen voor de mensen die anders door de mazen van het net glippen", licht Marc Leemans, voorzitter van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV), toe in "De ochtend".

Het ACV brengt die boodschap naar aanleiding van Rerum Novarum morgen, het feest van de christelijke werknemersbeweging. Door de coronacrisis doet de voorzitter dat niet in levenden lijve, maar via een videoboodschap.

Bekijk hieronder de volledige toespraak en lees verder onder de video:

Arbeid herverdelen?

Volgens de Nationale Bank dreigen 180.000 Belgen hun baan te verliezen door de coronacrisis, maar als we minder gaan werken, kunnen meer mensen aan de slag blijven, stelt Leemans.

"Er zal minder werk zijn, dus we gaan het werk moeten herverdelen. Anders zeg je gewoon aan een hele grote groep mensen dat ze aan de kant moeten blijven staan, en dat is nefast voor een samenleving", klinkt het. De overheid moet volgens ACV minder werken aanmoedigen, met premies om het loonverlies te beperken, en met soepelere regels voor tijdskrediet.

Brugpensioen en "eerlijke fiscaliteit"

Wie ouder is en zijn job verliest, moet volgens het ACV makkelijker kunnen kiezen voor SWT, dat is het vroegere brugpensioen, met een toeslag van de werkgever bovenop de werkloosheidsuitkering.

Streven naar "rechtvaardige fiscaliteit" draagt Leemans hoog in het vaandel om de doelen die het ACV vooropstelt te bereiken: "Op elk inkomen dat mensen kunnen verdienen, uit arbeid, kapitaal, of verhuur, moet een eerlijke belasting komen", vertelt Leemans. "En mensen die een vermogen van meer dan 1 miljoen hebben, moeten een solidariteitsbijdrage leveren van 1 procent."

Herbekijk de journaalreportage over "Rerum Novarum" en het gesprek met Marc Leemans:

Videospeler inladen...

Meest gelezen