Stad Mechelen

Mechelen voorziet herstelplan van 15 miljoen euro: financiële, maar ook psychische steun

De Stad Mechelen heeft een herstelplan klaar om hun inwoners door de coronacrisis te helpen. De stad trekt daar 15 miljoen euro voor uit. Naast fiscale maatregelen en promotie voor de handelaars en de horeca, geven ze ook steun aan verenigingen en willen ze kwetsbare inwoners ook mentaal ondersteunen.

De Federale en Vlaamse overheid hebben al enkele maatregelen genomen om mensen die verlies leden tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De stad Mechelen wil daar nog iets extra bovenop doen. Ze hebben daarom een herstelplan klaar van 15 miljoen euro.

Gratis op hotel

In de eerste plaats willen ze Mechelse horecazaken en handelaars ondersteunen. Zo krijgt elk gezin een Mechelenbon van 20 euro. Die kunnen ze gebruiken bij lokale handelaars wanneer ze iets kopen ter waarde van 40 euro. Ook voor de hotels is steun voorzien. Zo kocht de stad 1.000 hotelovernachtingen. Wie twee nachten in een Mechels hotel verblijft, krijgt een derde nacht gratis.

Ook Mechelse verenigingen kunnen op extra steun rekenen. Zo zullen cultuursubsidie vervroegd worden uitbetaald en zijn er ook bijkomende middelen voor koren en amateurtoneelverengingen voorzien, zodat zij weer op een normale manier aan producties kunnen werken.

Mentale steun

Daarnaast wil het stadsbestuur ook extra aandacht voor hun kwetsbare inwoners. “We verwachten dat mensen het financieel moeilijker zullen krijgen, maar ook mentaal wordt het niet gemakkelijk”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). “We willen mensen die het mentaal moeilijk hebben extra ondersteunen.” Zo komen er extra mensen bij de sociale dienst om inwoners in nood te helpen.

Meest gelezen