Maskot / Getty

Mechelse zaterdagmarkt duurt hele dag zodat elke marktkramer een plekje krijgt

In Mechelen gaat de zaterdagmarkt opnieuw open en duurt ze voortaan een hele dag. In de voormiddag zullen de marktkramers die voeding verkopen een plekje krijgen. In de namiddag zijn alle andere marktkramers aan de beurt. Door de coronamaatregelen mogen op een markt maar 50 kramen tegelijk staan. Door de markt te splitsen, wil het stadsbestuur elke marktkramer een wekelijks plekje geven.

Door het versoepelen van de coronamaatregelen mogen ook de markten weer opengaan. Er gelden wel enkele voorzorgsmaatregelen. Zo zijn er maximaal 50 kramen toegestaan. Omdat er op de zaterdagmarkt in Mechelen normaal meer dan 100 kramen staan, kon niet elke marktkramer een plekje krijgen.

We hebben gekozen voor continuïteit. Als je met een beurtrol werkt, dan weten de klanten niet wie wanneer staat en dat zorgt voor verwarring.

Luc Mariën, vishandelaar en voorzitter van Markta, de vereniging van de Mechelse marktkramers

Eerst dacht het stadsbestuur van Mechelen, net zoals andere gemeenten in de provincie Antwerpen, om een beurtrol af te spreken zodat marktkramers elkaar wekelijks afwisselen. Dat vonden de marktkramers geen goed idee, omdat ze vrezen dat het te ingewikkeld wordt en ze zo klanten zullen verliezen. Daarom kwam het stadsbestuur van Mechelen met een nieuwe oplossing.

De  zaterdagmarkt zal voortaan een hele dag duren. In het eerste gedeelte van de markt (7 uur tot 13 uur) mogen marktkramers staan die voeding of bederfbare producten, zoals snijbloemen, verkopen. In het tweede deel (14 uur tot 18 uur) krijgen alle andere marktkramers, die bijvoorbeeld kleding of textiel verkopen, een plaatsje. Tussen de twee delen is er een uurtje voorzien om het ene kraam af te breken en het andere weer op te stellen.

Volksgezondheid prioritair

De marktkramers zijn tevreden met de oplossing. “We hebben gekozen voor continuïteit”, zegt Luc Mariën, vishandelaar en voorzitter van Markta, de vereniging van de Mechelse marktkramers. “Als je met een beurtrol werkt, dan weten de klanten niet wie er wanneer staat en dat zorgt voor verwarring.’

Ook het stadsbestuur is tevreden. “Voor marktkramers is de markt een zeer belangrijke bron van inkomsten”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) “Ze staan te popelen om weer aan het werk te gaan. We hebben daarom, samen met Markta een oplossing uitgewerkt waarbij we voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad en waarbij praktisch alle marktkramers op de markt kunnen plaatsnemen. Uiteraard is de volksgezondheid daarbij de eerste prioriteit.”

Meest gelezen