PLAN B #29: "Politieke gemoederen raken verhit in Franstalig België: overzicht van alle spanningen en de gevolgen" 

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Alain Gerlache (in het Nederlands) over de samenleving in Wallonië en Brussel.

Het lijkt wel alsof de drie politieke partijen die deel uitmaken van de regering van het Waalse Gewest én de Franse Gemeenschap (de PS, de MR én Ecolo) elkaar op dit moment rauw lusten. Wanneer het verplegend personeel de liberale premier Sophie Wilmès de rug toekeert, noemt een liberale partijgenote  hen "verwende kinderen", die opgezweept werden door de socialistische vakbond. En na de weigering van de MR om de nodige steun te leveren om de oud- voorzitter Zakia Khattabi van Ecolo te benoemen als rechter in het Grondwettelijk Hof, is de sfeer tussen de MR en Ecolo helemaal verzuurd. 

Maar wat zijn de gevolgen van die verzuring voor de Waalse en Franstalige regering? En wat zijn de gevolgen van die spanningen op de pogingen om een nieuwe federale regering te vormen, dat vroeg Ivan De Vadder aan Alain Gerlache (RTBF). 

Podcast PLAN B

Meest gelezen