Proefproject tegen Chinese wolhandkrab: provinciebestuur installeert val in Merelbeke

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft een proefproject opgestart om de Chinese wolhandkrab tegen te houden. Het dier is een exoot en bedreigt de plaatselijke fauna en flora. Een constructie in Merelbeke moet ervoor zorgen dat de krabben gevangen worden, maar dat vissen er wel langs kunnen.

De Chinese wolhandkrab trekt, meestal onzichtbaar, in groten getale verschillende waterlopen op. Het dier is een exoot afkomstig uit Azië en maakt de inheemse fauna en flora kapot. "Het vreet alle planten en dieren op! We willen onze wateren afschermen van die massale toevloed aan krabben", zegt Koen Van Roeyen, deskundige exotenbestrijding. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft nu een constructie gebouwd in Merelbeke als proefproject.

De Melsenbeek was de geschikte waterloop voor het experiment volgens Van Roeyen. "In Merelbeke is een van de meest opwaartse delen van de Schelde met getij. Dat is heel toegankelijk voor de wolhandkrabben die uit de Noordzee komen. En de Melsenbeek, die uitmondt in de Schelde, lokt heel wat van die krabben door het zoet water in zijn stroming."

Rekening houden met vissen

Het ontwikkelen van de constructie was weliswaar geen eenvoudige opdracht, geeft Van Roeyen toe, want ze willen tegelijk meer vissen in de Melsenbeek krijgen. "We willen de vissen graag de kans geven om hier te paaien en te leven."

De constructie is zo gebouwd dat vissen er overheen kunnen zwemmen

Koen Van Roeyen, deskundige exotenbestrijding

"We hebben een constructie gebouwd die de mond van de Melsenbeek vernauwt, waardoor de stroming sterker wordt. De lokstroom van zoet water wordt op die manier nóg aantrekkelijker voor vissen om de beek op te zwemmen, maar dus ook voor de krabben", legt Van Roeyen uit. "De constructie zit zo ineen dat vissen er nog vlot overheen kunnen zwemmen, maar de krabben worden opgevangen in een bak. Dan gaan we ze ofwel vernietigen, ofwel terugsturen naar de Schelde."

Methode elders toepassen

"We gaan nu eerst de resultaten van de installatie afwachten en kijken hoeveel inspanning het ons vergt. Mocht het een succesvolle methode blijken, kunnen we die zeker toepassen bij gelijkaardige en waardevolle waterlopen. Andere waterbeheerders kunnen er ook gebruik van maken. Op die manier kunnen we die ambetante krabben misschien eindelijk wegkrijgen en onze vissen en planten meer kansen geven", concludeert de deskundige. 

Koen Van Roeyen in Merelbeke
kasto80

Meest gelezen